Una auditoria externa sobre l'estat financer de CDC a l'exercici de 2013, encarregada llavors pel propi partit, va detectar diverses irregularitats en la gestió que la formació convergent duia a terme dels donatius que rebia.

Aquest informe de l'assessoria Busquet, al que ha tingut accés Europa Press -i que forma part del sumari del 'cas 3%'-, recorda que la Llei de Finançament de Partits Polítics estableix que per als ingressos superiors als 300 euros és obligatori identificar qui fa una aportació a una formació política.

Tanmateix, CDC recaptava aquests ingressos a través de talonaris de 50 a 250 euros "i no identifica el donant, de manera que no és possible assegurar que la mateixa persona no hagi comprat diversos tiquets per import superior als 300 euros, la qual cosa implicaria un incompliment de la llei per tractar-se de donatius anònims."

L'auditoria -amb data 12 de juny de 2014- detallava que durant l'exercici de 2013 es van incrementar "de forma significativa aquests ingressos", passant de 292.145 a 358.785 euros, concentrats en l'últim trimestre de l'any.

L'informe també revela que el partit va rebre el 2013 dos ingressos dels grups municipals de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès (Barcelona) de 26.794 i 19.080 euros "que no han estat declarats com un donatiu i que l'únic justificant és la transferència bancària".

La formació convergent també va percebre transferències de la federació CiU -que llavors conformava juntament amb Unió- per un total de 662.000 euros que tampoc no es van declarar com a donatiu: "Ja que la federació CiU es finança majoritàriament de subvencions públiques, no quedaria clar si aquestes aportacions serien legals".

Dubtes sobre la legalitat

L'assessoria alertava de què, malgrat que les quotes dels militants s'han d'ingressar en comptes bancaris obertes amb aquesta finalitat -amb domiciliació bancària o ingrés nominatiu- "hi ha ingressos per import de 30.807 euros emesos i ingressats en els comptes de les seus territorials en un compte que no és específic per a aquest tipus d'ingrés".

Aquest informe també avisava a la formació convergent que no havia formalitzat un protocol intern que pogués ser sotmès a verificació i informe, el qual hauria de ser presentat al Tribunal de Comptes.

Aquesta documentació forma part de la causa que investiga el titular del Jutjat d'Instrucció 1 d'El Vendrell (Tarragona), Josep Bosch, que indaga si CDC va cobrar comissions il·legals a canvi de la concessió d'obres públiques i camuflava aquests pagaments com a donacions desinteressades a fundacions afins al partit.