El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, y el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, van implicar la Fiscalia de Catalunya i el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, en les maniobres per desacreditar el moviment sobiranista pocs dies abans de la consulta participativa del 9-N i, en especial, l'aleshores conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs.

La nova entrega de les converses enregistrades al despatx del ministre a Interior, revelada pel diari digital Público, poques hores abans que obrin els col·legis electorals revela com Fernández i de Alfonso van realitzar diverses gestions amb els fiscals per intentar implicar Homs en irregularitats, cosa que posa de manifest l'ús de l'aparell judicial espanyol per part del poder Executiu en la croada contra l'independentisme.

En la conversa, la segona que mantenien el ministre i el cap de l'OAC al despatx del primer, 24 dies abans del 9-N, el ministre al·ludeix a uns papers que li ha entregat De Alfonso en la conversa anterior contra el conseller Homs -finalment només imputat pel Tribunal Suprem en la causa oberta per la consulta del 9-N- i parla obertament de com el poder Executiu pot manipular el poder judicial per destruir políticament els seus adversaris polítics. 

De Alfonso al·ludeix al contacte que ha mantingut amb Torres-Dulce i posteriorment es queixa que alguns dels fiscals de Catalunya no col·laboren prou amb l'estratègia contra els dirigents independentistes. Com se sap, Torres-Dulce va dimitir després de la rebel·lió dels fiscals catalans, que majoritàriament es van posicionar en contra d'obrir un procediment pels fets del 9-N. El diàleg és el següent:

DA: Ministro, yo estoy a tus órdenes. La verdad es que... pero te cuento como va, lo que hago es ponerte al día de cómo va...

JFD: Hablé con Torres Dulce, eh.

DA: Me consta, me consta.

JFD: Te consta, ¿no?, te consta. Pero como queramos, es decir, con lo cual....

DA: Sí, sí, yo hoy le he traído cuatro archivos muy jugosos. El de CTTI [en la primera conversa parlen d'aquest centre], que era cantado en delito y no... lo ha archivado Fiscalía sin hacer nada, nada.

JFD: ¿Qué fiscal?

DA: Siempre son los mismos: Emilio Sánchez Ulled [fiscal de Barcelona] o...

JFD: ¿O Bermejo?

DA: No, no, Bermejo no. Bermejo no nos lo archiva, no. Los que los archivan son Emilio
Sánchez Ulled y una chica que es... Àngels [incomprensible]. Pero no te preocupes, yo hoy se lo iba a dar a José Ángel [Fuentes Gago, inspector en cap i mà dreta del número dos de la Policia] para que se lo haga llegar o a ti o al fiscal, para que vea el calado de nuestro informe; 80 folios algunos y en 10 líneas.

També van investigar Mayte Aymerich, successora d'Oriol Junqueras, l'actual vicepresident i conseller d'Economia i líder d'ERC, a l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts.

De Alfonso també informa Fernández sobre les gestions a prop de la Fiscalia contra Homs, sobre dos nomenaments suposadament irregulars de cunyades de Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació, i contra l'alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Vila d'Abadal, al qual atribueixen 320 notes de despeses de dinars pagats amb la targeta de l'ajuntament vigatà. El cap de l'OAC es queixa de les resistències d'alguns fiscals de Catalunya que arxiven els intents de vincular amb casos de corrupció dirigents de CDC i ERC. El diàleg és el següent: 

JFD: Es una malversación…

DA: Es una malversación como la copa de un pino (...) Dame una semana que si lo pillo por ahí no tiene justificación del archivo la Fiscalía. Le podemos pillar. Entonces, yo te haré llegar las noticias, “ministro, lo tiene la Fiscalía porque lo hemos descubierto"…

JFD: Podemos…

DA: …y por lo tanto ya a partir de ahí, oye porque la Fiscalía, o quien sea: “La Fiscalía está investigando a tal”. Vale, pero por eso no lo tenemos ahora, aunque ya lo han leído y aunque están de acuerdo en que se lo manden.

JFD: Y esto es lo de Vila d'Abadal.

DA: Lo de Vila d'Abadal. El tema Francesc Homs. Se lo di a Bermejo, pero Salinas me llamó y me dijo “oye que no me lo has dado en castellano, sino en catalán”. Claro, tiene razón, fue un fallo mío... es que ni lo pensé porque como Bermejo habla catalán..."

JFD: ¿Y Bermejo tiene que pedirle a Salinas permiso para…?

DA: Porque Bermejo depende de Salinas.

JFD: No ya, ya, pero ¿por qué? ¿Porque era el conseller y era todo eso o qué?

DA: No, no, porque... porque yo el asunto se lo daré a Anticorrupción.

FD: Sí ya, ya. Pero ¿y Bermejo tiene que pedir criterio para cualquier caso al fiscal jefe?

DA: No, no, no. El fiscal jefe tiene que asignar el asunto. Sin su OK, la Fiscalía Anticorrupción no va a tirar para adelante. (...) Entonces yo mañana se lo dejo a Antonio Salinas y le haré la explicación de qué va y le diré que por favor dedique este fin de semana a mirarlo, él o quien él quiera que lo mire, y el lunes me confirme si quiere que ya de forma oficial se lo entregue. Si me lo confirma de forma oficial te diré el mismo día: “Ministro, confirmado esta semana va para el fiscal anticorrupción”.

A continuació, els àudios que recullen l'última conversa coneguda entre Fernández i De Alfonso: 
 

 

Imatge: l'exfiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce