La secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional ha fet públiques les resolucions a través de les quals desestima els recursos de les defenses de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, que demanaven que s'aixequés la mesura cautelar de la presó incondicional. 

La decisió es va prendre divendres però fins avui no s'han explicat els arguments de la decisió que es concreten, bàsicament, en el risc de fugida i de reiteració delictiva. La decisió no s'ha acordat per unanimitat, ja que un dels cinc magistrats ha emès un vot particular. José Ricardo de Prada argumenta que la presó incondicional és una mesura cautelar "innecessària, no idònia i desproporcionada".

En l'escrit, el magistrat assegura que en no s'ha motivat "suficientment" per què es desestimen els recursos de les defenses i apunta que la presó incondicional és una mesura cautelar "innecessària, no idònia i desproporcionada".  

Reiteració delictiva

Segons l'Audiència Nacional, el fet que el president Puigdemont i quatre consellers estiguin a Bèlgica suposa una "potenciació" del risc de fugida, ja que els suposaria "més fàcil trobar refugi entre ells si decideixen abandonar Espanya". A més, també apunta que hi ha "escasses garanties" que, si els deixen en llibertat, "no segueixin amb la mateixa actitud d'obert enfrontament no pacífic que fins al moment han mostrat".

L'Audiència Nacional ha dictat les resolucions que argumenten el perquè s'oposen a deixar en llibertat provisional Sànchez i Cuixart, tal i com havien demanat les seves defenses. Entre els arguments dels advocats, hi havia el fet que, posteriorment al seu empresonament, s'havia aplicat el 155 a Catalunya i això havia generat una nova situació política que esvaïa el risc de reiteració delictiva. Així mateix, també van aportar material de vídeo on es veia als dos líders fent crides a la mobilització pacífica i també un vídeo on es veia Cuixart cridant i demanant que es deixés sortir la comitiva judicial. 

En la resolució de l'Audiència Nacional, en canvi, s'argumenta que aquestes crides a la mobilització pacífica "no es poden treure de context" perquè entén que formen part d'un pla general: aconseguir la independència de Catalunya. "No podem ignorar la capacitat de direcció i lideratge de qui es dirigeix a la massa tumultuària amb un fi obstruccionista (..) amb una mostra més d'una continuada actitud de presumible contribució al procés de secessió, que és on es basa el retret a la seva conducta", recull l'escrit. 

L'Audiència Nacional justifica que l'actitud dels dos líders d'ANC i Òmnium no es pot cenyir únicament als dies 20 i 21. "No hem d'oblidar que s'investiga un delicte de sedició que és una activitat delictiva polifacètica amb una certa permanència en el temps", inclou la resolució. A més, apunta que tenien una "participació rellevant" en "un ampli projecte sediciós". 

Risc de fugida

Per no aixecar la mesura cautelar de la presó provisional sense fiança, els magistrats de la sala també asseguren que el risc de fugida s'ha "potenciat" pel fet que el president Puigdemont i quatre consellers estiguin a Bèlgica. Apunten també que amb l'aplicació del 155 el risc de fugida no ha desaparegut. 

"El fet que part dels que tenen una presumible i molt rellevant participació del procés sediciós que ens ocupa –amb qui tenen afinitats innegables el senyor Cuixart- estiguin fugits a l'estranger més que minimitzar el risc de fugida pot potenciar-lo", recull la resolució que fa referència al recurs de la defensa de Cuixart. Segons els arguments dels magistrats, que part del Govern estigui a Brussel·les suposa que donar "més facilitats per trobar refugi entre ells si decideixen abandonar Espanya". 

L'Audiència també entén que hi ha risc de reiteració delictiva pel fet que puguin seguir operant "al marge de la llei" a través de les seves entitats. En aquest sentit, els magistrats argumenten que pel fet que són presidents d'entitats poden "aprofitar-se de la seva posició per, amb la cobertura legal que tenen les entitats, actuar al marge de la llei". 

"Tenim escasses garanties que, si es deixa en llibertat, no continuï amb la mateixa actitud no pacífica sinó de clar enfrontament que fins al moment ha mostrat, emparant-se en la cobertura que li pot oferir la legalitat de l'associació que presideix", recull la interlocutòria referent a Cuixart, que està molt més argumentada que la de Sànchez. A la resolució també es recull que s'enfronten a penes de fins a 10 anys de presó i que, per tant, "no sembla desproporcionat" que s'hagi acordat la presó.