L'Audiència Provincial de Madrid ha ordenat que l'autobús de HazteOír pugui tornar a circular lliurement amb el lema "Els nens tenen penis. Les nenes tenen vulva".

Amb aquesta decisió, l'Audiència accepta el recurs d'apel·lació de l'associació ultracatòlica i aixeca la mesura cautelar d'immobilització de l'autobús.

En un auto fet públic avui, la secció número dos de l'Audiència Provincial entén que no pot considerar-se un "atemptat a la joventut i la infantesa que una associació legalment constituïda pugui dirigir-se als pares, que tenen el dret a formar els seus fills 'd'acord amb les seves pròpies conviccions'".

"Admetre la persecució d'idees que molesten a alguns o bastants no és democràtic i suposa recolzar una visió esbiaixada del poder polític com a instrument per imposar una filosofia que tendeix a substituir l'antiga teocràcia per una nova ideocracia".


Context

El Jutjat de Primera Instància número 42 de Madrid va ordenar el 2 de març, tal com va sol·licitar la Fiscalia, la immobilització del vehicle si no retirava el missatge publicitari, ja que el que lluia semblava, segons el Ministeri Fiscal, "adreçar-se a les persones amb una orientació sexual diferent, negant-la-hi, lesionant d'aquesta manera la seva dignitat".

Ara l'Audiència Provincial dóna la raó a l'associació i subratlla que els missatges del seu autobús, "per desagradables i agressius que puguin considerar-se són dubtosament delictius".

D'aquesta manera, el tribunal estima que la llegenda del vehicle no és un delicte d'odi, que és una cosa diferent "a professar i difondre una ideologia per molt minoritària que podria ser", i afirma que les idees com a tals "no han de ser perseguides penalment, en especial quan no es focalitzen específicament sobre cap grup determinat".

"Ja no resulta necessari mantenir la mesura" (d'immobilització) i existeixen "seriosos dubtes" que els fets en què es basa el recurs puguin ser considerats delicte", conclou el tribunal, que fa referència a casos com el del regidor de l'Ajuntament de Madrid Guillermo Zapata o el dels titellaires, finalment absolts d'humiliació a les víctimes del terrorisme.


Amb referències al "Tramabús"

També esmenta l'auto l'autobús de Podemos, anomenat "tramabús", que va circular durant un temps amb llegendes sobre la corrupció amb figures de polítics i periodistes perfectament identificables.

"Amb independència del judici que cada un pugui tenir d'ells, tenen dret a veure respectada la seva dignitat i presumpció d'innocència i, tanmateix, cap autoritat no va impedir la seva circulació", crida l'atenció el tribunal madrileny.