Els carrers de l'Esquerra de l'Eixample no recorden en res als de qualsevol dia feiner d'octubre. No és diumenge, però tampoc no sembla un dimarts a hora punta del matí (com en realitat és). El trànsit és tan fluid que no sembla Barcelona. Moltes botigues tenen les persianes baixades. Els pocs vianants que hi ha, o són turistes o són barcelonins que passegen el gos i compren el diari. Ja avisa el restaurant xinès Río Azul, de Balmes amb Mallorca, a la seva portada tancada: "Cerrado huelga general". Hi ha convocada una "aturada de país" contra la repressió de l'Estat per aturar l'1-O.

La mateixa escena es repeteix en diversos establiments de la cadena Nostrum, de menjar per emportar, al centre de la capital. Altres cadenes s'han sumat a l'aturada de país. És el cas dels supermercats Bonpreu, Casa Ametller, Sorli Discau o Plusfresc. També l'Associació de Concessionaris de Mercabarna (Assocome), que aplega unes gairebé 800 empreses que treballen en aquest polígon comercial.

Aturada general - Laura Gómez

Una de les explicacions al poc trànsit rodat és que la Ronda Litoral (B-10) ha estat tallada a la Barceloneta en tots dos sentits, provocant algunes retencions. També s'han produït talls en altres punts de les rondes, i a l'avinguda Diagonal a l'altura de la Zona Universitària, un dels principals punts d'entrada a Barcelona. També és difícil la mobilitat amb transport públic: a dos quarts de deu han acabat els serveis mínims de metro.

Durant tota la jornada hi ha activitats mobilitzacions i activitats previstes a tota la ciutat. A les onze, els bombers marxaran fins a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya. A la mateixa hora, hi haurà una concentració davant l'IES Ramon Llull, escenari de la brutalitat de la repressió de l'Estat espanyol. A les dotze, a la plaça de la Universitat, es manifestaran els estudiants. I a les sis, al mateix indret, hi haurà una concentració unitària "en defensa dels drets i les llibertats", que es reproduirà a totes les capitals de comarca.

Aturada general - Laura Gómez

Al centre, les coses són una mica diferents aquest matí. A Passeig de Gràcia o el Portal de l'Àngel, hi ha més botigues i grans centres comercials que han obert les seves portes (tot i així, en són menys que de costum), perquè així admeten els treballadors que els ho han dit els seus responsables. Però, amb les persianes pujades o baixades, la imatge és la mateixa: carrers fluids de trànsit i pocs, ben pocs vianants. Especialment si es compara amb un dia on no hi hagi convocada una aturada de país.

Malgrat que se n'hi diu "aturada de país", algunes escenes també recorden a les d'una vaga general. Però aquest cop, als joves desfilant amb banderes soviètiques i republicanes espanyoles, se li sumen també moltes estelades, de tot color. Des de primera hora del matí han començat a fer acte de presència en un centre de Barcelona que no recorda el d'un dimarts feiner.