El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha avisat que, si l'Estat duu a terme mesures coercitives per evitar el referèndum, com ara precintar escoles, aniran "a teatres, a pavellons, a centres cívics i, si no als carrers i places, perquè es tracta de democràcia".

"Poden amenaçar tot el que vulguin", ha subratllat en una entrevista d'Europa Press, després de recordar que més de 700 ajuntaments catalans van cedir espais perquè els ciutadans poguessin votar el 9N, com va ser el cas d'alguns municipis que no tenen instituts.

Segons Buch, que també és alcalde de Premià de Mar (Barcelona), els ajuntaments seran igual d'estratègics i tornaran a tenir un "paper actiu" en aquesta ocasió, i s'ha mostrat convençut que els que defensin la democràcia, al marge del seu color polític, estaran disposats a cedir espais perquè es pugui votar.

Sobre com ha de reaccionar el Govern, ha assegurat que estaran a l'altura de les circumstàncies i que, davant de qualsevol impediment, tenen l'obligació de tirar endavant per complir amb el compromís adquirit la ciutadania, i perquè "no estan sols".

Preguntat sobre si creu que el Govern pot suspendre l'autonomia catalana, Buch ho desconeix però admet que s'espera qualsevol cosa: "El Govern ha demostrat que és trampós. Pot fer el que vulgui perquè està acostumat a actuar així".

"És un Estat que quan li interessa al ministre de l'Interior afina a la Fiscalia, mou la policia amb interessos polítics, persegueix polítics amb interessos partidistes, i no passa res", ha lamentat el president de l'ACM.

Govern amb actitud del "paó"

Segons el seu parer, el Govern adopta "l'actitud del paó a l'obrir totes les plomes per espantar a l'adversari", el que considera que s'evidencia ara a falta de pocs dies per al judici de l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega pel 9 N.

"Ells juguen al tot val, i nosaltres a tot val per la democràcia", ha sentenciat Buch, que ha negat qualsevol credibilitat a l''operació diàleg' de l'Executiu central amb la Generalitat.

En aquest context, segons Buch, els 'comuns' comencen a notar "la incomoditat d'haver de sortir d'un discurs ambigu i posicionar-se sobre si estan pel referèndum", també en el cas que no estigui acordat amb el Govern.

"Han de decidir si es mouen en un context democràtic o si prefereixen viure sotmesos a un Estat que decideix sobre què es parla i què es pregunta", ha ressaltat, implicant-hi l'alcaldessa Barcelona, Ada Colau.