L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha inaugurat avui a Montoliu de Lleida (Segrià) un carrer dedicat al 9-N. Ho ha fet acompanyat de la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, i dels altres imputats per la celebració del procés participatiu: l'exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Francesc Homs i Irene Rigau.

Durant la inauguració, Mas ha defensat que "el 9-N va ser el desafiament democràtic més gran que ha fet Catalunya en les últimes dècades, i l'ha guanyat". Per a Mas: "El 9-N demostra que quan fem servir les cartes cíviques, democràtiques, d'unió política i implicació ciutadana és quan guanyem".

Mas també s'ha referit irònicament al fet que es tracti d'un carrer sense sortida, assegurant que "no té entrada per als nostres enemics". L'actual president del PDECat també ha estat rebut a l'Ajuntament de Montoliu, on ha signat el llibre d'honor.

 

“Catalunya guanya quan utilitzem les cartes de la unitat política i de la implicació cívica i ciutadana”

A photo posted by Artur Mas (@artur_mas) on

Procés judicial pel 9-N

Cal recordar que el 13 d'octubre passat el jutge instructor del cas del 9-N va obrir judici oral contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau pels delictes de desobediència al Tribunal Constitucional i prevaricació administrativa. Ara esperen, per tant, data de judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El jutge va descartar el delicte de malversació de fons públics, l'únic que podia implicar penes de presó. La Fiscalia Superior de Catalunya demana deu anys d'inhabilitació per a Mas i nou per a Ortega i Rigau per l'organització del procés participatiu del 9-N, Mas com a autor dels delictes i les exconselleres com a cooperadores necessàries.

En el cas de Francesc Homs, el ple del Congrés dels Diputats votarà dimarts vinent, 22 de novembre, el suplicatori del Tribunal Suprem per poder jutjar l'exconseller de la Presidència i portaveu del Partit Demòcrata Europeu Català per presumptament haver desobeït el Tribunal Constitucional i no aturar el procés participatiu del 9-N del 2014. Previsiblement rebrà el suport del PP, PSOE i C's, els mateixos grups que el 8 de novembre van avalar elevar el suplicatori al ple de la cambra, fet que permetrà que el Tribunal Suprem jutgi Homs per delictes de prevaricació i desobediència.