Descartant la desobediència com a criteri per convocar el referèndum, l'expresident del Govern Artur Mas s'ha lamentat avui a El Matí de Catalunya Ràdio fent referència a la resurrecció del cas del 3% que "sempre coincideix amb els grans temes de Catalunya" i ha anunciat que hi ha advocats que s'estan plantejant querellar-se contra la Fiscalia" perquè "ha actuat passant dels jutges".

Assegurant que la primera vegada "encara et creus que sigui casual, la segona ho penses, però la tercera i la quarta ja no", ha enviat un missatge clar al govern de Mariano Rajoy: "Haurem de forçar molt les coses".

Després de molts anys "fent el bon minyó davant d'un Estat que ens intimida", Mas ha volgut deixar clar que ara ja és el moment de canviar de mètode perquè si no, "no forçarem un canvi de l'statu quo". La solució, doncs, passa per la celebració del referèndum perquè el 9-N "ja va servir pel que havia de servir" i ara, davant la resposta de l'Estat que "és la por" en paraules de l'exconsellera Joana Ortega, "cal fer un pas endavant".

El pitjor de tot plegat és que, mentre l'Estat denuncia incompliments constants del Govern a les resolucions del Tribunal Constitucional, l'executiu espanyol també passa per alt sentències de l'alt tribunal com, per exemple, quan va desobeir-lo provant de gestionar el 0,7% social de l'IRPF.

Jutjar l'ànima del 9-N

Les exconselleres Ortega i Irene Rigau han carregat fort contra l'Estat per "jutjar tota l'ànima que va fer possible el 9-N" i han recordat que "s'està aplicant una duresa que ells mai s'han aplicat incomplint sentències del TC".

Mas, per la seva banda, ha assegurat que el "sorprendria molt" que no l'inhabilitessin i, rebaixant el to i anant més cap al terreny del sarcasme, ha explicat: "No tinc l'ampolla de cava preparada". El que encara no entén, però, és "com pot ser que això sigui un delicte si els nou fiscals de Catalunya sense antecedents sobiranistes van deixar per escrit que no hi havia cap indici de delicte?", així com per què "si això era un delicte, com és que no es va evitar".

3% i procés

Ortega ha recordat que, com Mas, no podrà preparar la seva defensa pel judici de dilluns amb els seus advocats perquè són els mateixos que s'han d'encarregar d'aquest cas i això els apartarà, bastant, del judici pel 9-N. Un cas que, ha subratllat l'exconsellera, "portava un any i mig parat".

A banda d'això, Ortega ha volgut mostrar la seva "indignació" perquè "​se'ns asseurà al banc dels acusats per una actuació política derivada d'un mandat democràtic", fet que, per Mas, "és un abús de poder que no s'havia fet mai".