"Ningú més s'ha de descartar, hem de posar tota la llenya al foc". Recordant que, de moment, només s'ha autodescartat per tornar a ser president de la Generalitat Carles Puigdemont, l'expresident del Govern i president del PDeCAT Artur Mas ha deixat una porta oberta avui a El Món a RAC1 a la possibilitat de tornar a estar al capdavant de Catalunya perquè, a parer seu, "a nivell de país no estem en un moment per dir 'no hi tenim res a veure' o que 'm'ha passat l'hora'".

Puigdemont, per la seva banda, que ha dit diverses vegades que no tornarà a repetir com a president, sí que participaria i ajudaria a la candidatura, segons ha insinuat Mas.

Precisament per això, Mas ha volgut deixar clar que "en un moment tan decisiu hi hem de ser en la mesura que calgui", així com: "Una persona com jo que ha tingut un paper rellevant, si ha fet tot el que ha fet, no pot rentar-se les mans en el moment de la veritat definitiva", tot i que no ha descartat –altra vegada– la possibilitat de ser inhabilitat perquè el judici pel 9-N és un "judici polític" i, el que és més, "no es jutjarà una desobediència al Tribunal Constitucional", sinó que "es fa en contra de gent que ha defensat unes determinades idees".

Convençut, de fet, que serà inhabilitat, l'expresident del Govern ha posat sobre la taula que, com a mínim, "espero que això sigui un revulsiu dins del procés i hi hagi gent que s'hi vagi apuntant".

El risc de no votar 'no'

Fent un repàs dels passos que seguirà Catalunya en els propers mesos per tirar endavant el procés, entre ells aprovar els pressupostos "si la CUP no falla", les lleis de transitorietat jurídica i, finalment, celebrar el referèndum, Mas ha volgut alertar del "gran perill" que es pot produir si els contraris a la independència no van a votar.

"El que pot passar si s'estipulen, és que els del no no vagin a votar i és la posició més còmoda", ha explicat, i ha afegit que "hi ha una convenció a nivell de referèndums que recomana no estipular quòrums per aprovar-los".

Qüestió d'eliminar

Preguntant-se: "Com pot ser que es vulgui eliminar algú, si portem tot l'any treballant per anar a l'una?", Mas s'ha lamentat de les declaracions de la diputada cupaire Anna Gabriel durant l'entrevista amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, quan va deixar anar que Junts pel Sí els ha "volgut eliminar".

En aquest sentit, ha recordat que va ser el mateix partit anticapitalista qui "primer va anar a buscar [Antonio] Baños com a candidat i després el va fer fora com a diputat" i ha carregat contra ells assegurant que "la CUP no ha complert amb l'acord, un incompliment flagrant".

Incredulitat en el diàleg

Tot i desitjar que "tant de bo fos veritat", Mas ha sostingut que no es creu l'Operació Diàleg" i ha acusat directament l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz de ser "directament responsable" de tot l'entrellat de la qüestió i ha inclòs Mariano Rajoy dins del mateix sac opinant que "ell també n'estava al cas".

Als seus ulls, l'Operació Diàleg es basa a "renunciar als vostres objectius i quan estigueu domesticats, parlarem altra vegada de coses que decidiran ells". Justament per això, l'expresident ha considerat que l'Operació Catalunya "continuarà" perquè la manera que té l'Estat de "defensar-se" és fer-ho a través de la "via política i democràtica".