El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit avui que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, que preveu la suspensió de l'autonomia, "és una opció" i que el Govern espanyol té previstes "totes les alternatives" davant d'una hipotètica convocatòria de referèndum independentista a Catalunya.

En declaracions a TVE ha afegit que "si algú està en un escenari d'incompliment de les lleis, l'obligació del govern espanyol és garantir que es compleixin i per a això caldrà prendre les mesures que en un Estat de dret són habilitades i previstes". "L'article 155 hi és, és a la Constitució i, per tant, és una opció", ha mantingut, per insistir que el govern central ha estudiat les diferents alternatives.

No obstant això, Catalá ha aclarit que en aquest tema el que més preocupa l'Executiu és "mantenir un vincle permanent amb els ciutadans i les relacions amb les institucions" i, en aquest sentit, ha recordat que el Govern d'Espanya té "la mà estesa al de la Generalitat per parlar de tot del que podem parlar".

Cometre un delicte?

També ha estat preguntat sobre l'anunci realitzat ahir per la Generalitat que en juliol ja disposarà del sistema informàtic per recaptar tots els impostos. Sobre això ha estimat que "si s'estan gastant els diners dels catalans per dotar-se d'eines que no poden utilitzar, doncs potser estan fent un mal ús de fons públics i estan cometent un delicte".

D'altra banda, ha assenyalat que si es fes coincidir el referèndum amb unes eleccions autonòmiques, "es prendrien les mesures per impedir que un procés legal i democràtic com són unes eleccions autonòmiques estiguin contaminant o donant empara a un procés il·legal", ha advertit.