L’ONG Article 19 ha condemnat la repressió policial del referèndum de l’1 d’octubre, on “es va fer un ús excessiu i desproporcionat de la força contra els ciutadans”. En el seu informe, Article 19, demana als governs català i espanyol que investiguin “immediatament” de forma “imparcial i exhaustiva” els incidents “per garantir que no tornin a passar”. Recorda també que el referèndum va ser declarat inconstitucional.

En repassar la repressió (on esmenta els incidents a l’institut Ramon Llull de Barcelona o al municipi d’Aiguaviva), l’ONG conclou que “les accions de les policies diumenge passat a Catalunya eren perilloses, excessives i desproporcionades, i no són compatibles amb el dret internacional”. A més, critica que les autoritats “no reconeguessin que la no-intervenció pot ser l'enfocament més adequat quan altres opcions impliquen l'ús de la violència”.

La proporcionalitat és un dels arguments amb què el govern espanyol i la Fiscalia justifiquen les brutalitats comeses l’1 d’octubre en nombrosos punts de votació i col·legis electorals.

Article 19 punxa el raonament. D'acord amb el dret internacional, explica l’informe de l’ONG, les operacions legals per a limitar la llibertat d'expressió i assemblea han de complir un triple requisit: legalitat, objectiu legítim, i necessitat i proporcionalitat. Article 19 posa en dubte que l’acció de les policies espanyoles compleixi el segon i tercer criteris.

Minimitzar danys

A més, “segons el dret internacional, els estats tenen el deure positiu de dissenyar operacions d'aplicació de la llei de manera que es minimitzi el risc de danys als ciutadans”.

N’esmenta tres: la resistència violenta dels manifestants mai no hauria de ser suposada per endavant; l’excepcionalitat del recurs a les unitats antiavalots, “ja que tenen un potencial significatiu per augmentar l'enfrontament”, i mai emprar violència contra manifestants pacífics. Cap d’aquestes condicions es va complir l’1 d’octubre, segons l’informe.

Article 19 recorda que “el desplegament d'antiavalots contra manifestants pacífics és perillós i injustificat”, perquè el paper de les forces policials en les manifestacions “és protegir i facilitar el dret a la protesta, no confrontar ni intimidar als manifestants”.

Per a l’ONG, “els esdeveniments del passat diumenge [dia 1] s'afegeixen a una llista creixent de restriccions a aquests drets i a la tensió política a Catalunya”. Demana també “estricte respecte dels drets humans com a pas necessari per trobar una solució al conflicte polític”.

Article 19 és una organització internacional que defensa la llibertat d’expressió i el dret a la informació. El seu nom prové de l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans de l’ONU, on es proclama la llibertat d’expressió. Fa campanyes per a protegir el pluralisme i la independència dels mitjans de comunicació i la diversitat d’opinió.