Cent vint armes de foc, tres tones d'explosius i milers de detonadors i munició. Així és l'arsenal que ETA tenia distribuïts a vuit zulos segons ha explicat l'integrant del 'grup de Luhuso', Michel Tubiana, una vegada l'organització terrorista ha donat detalls de la seva ubicació.

Tubiana ha donat a conèixer aquestes dades en una roda de premsa celebrada en l'Euskal Museo de Baiona, en la que han comparegut junt també al denominat 'artesà de la pau' Michel Berhokoirigoin, Harold Good i Matteo Zuppi -que han "verificat el procediment"- i Anais Funosas, representant de Bake Bidea.

Segons ha assenyalat Michel Tubiana, aquest matí els 'artesans de la pau' han comunicat a la CIV i representants internacionals les coordenades de vuit llocs on es troba l'arsenal d'ETA. "Els hem demanat que el procediment que duguin a terme davant de les autoritats franceses s'inscrigui dins d'un procés de pau justa i duradora", ha afirmat.

Observadors als zulos

Els vuit zulos contenen 120 armes de foc, tres tones d'explosius i munició i detonadors "difícil de quantificar". "La jornada s'ha desenvolupat formidablement, sota l'autoritat de l'alcalde de Baiona i ha jugat un paper a què se li deu un homenatge per la seva comprensió del procés", ha afegit.

Als llocs facilitats per ETA hi haurà 172 observadors, que seran presents per verificar la recollida de les armes per les autoritats franceses. Cap a les 11 del matí, sembla que tot el procés "es desenvolupa bé". "Els nostres observadors són en diversos llocs i en diversos llocs les forces de l'ordre ja han entrat en acció", ha asseverat Tubiana.