L'aprovació de la quota basca al Congrés feia sublimar aquest dijous la rivalitat i les diferències entre el Partit Popular i Ciudadanos, com si es tractés de les dues cares de la dreta espanyola —la vella ruralista i la nova liberal-uniformitzadora—, en un tens enfrontament protagonitzat entre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i el líder de Cs, Albert Rivera, al qual s'hi ha sumat el portaveu popular Javier Maroto després que una majoria de grups carreguessin durament contra Cs, i en paral·lel al fet que el PSOE denunciés la no renovació de la llei de finançament autonòmic. 

"Senyor Rivera, la diferència entre vostè i jo és que jo porto tota la vida dedicat a això, i al govern d'Espanya, i altres acaben d'arribar. Quina forma de proposar un govern és aquesta, tot llegint el titular d'un diari?", l'increpava Montoro duríssimament, fent valer la seva experiència com a gestor al capdavant de l'administració estatal. Les paraules, però, anaven com a resposta a les acusacions de Rivera sobre el fet que la xifra de la quota fos "màgia", tal com hauria afirmat en unes declaracions l'expert designat per Hisenda en la renovació del sistema de finançament, Ángel de la Fuente.

Montoro es mostrava profundament molest perquè la formació taronja hagués atiat la caixa dels trons, fent aixecar recels entre els barons del PSOE els dies previs. Per això, el ministre l'acusava de confrontar els territoris i reivindicava la quota com a exemple de "pluralitat" a l'Estat, davant les paraules d'un Rivera que afirmava que la xifra del "cuponazo" era fruit d'un "tripijoc polític amb els nacionalistes" i una manera d'acabar amb la solidaritat i igualtat dels espanyols. "Li aconsello que el proper dia defensi les esmenes des de l'escó i no des del faristol", carregava Montoro, de nou.

Arribats a aquest punt, i a les portes del 21-D, el PP redoblava l'ofensiva per deixar el competidor en evidència. "Oportunisme", repetia diversos cops el portaveu del partit Javier Maroto. Aquest acusava el català de carregar contra la llei basca després de llegir l'editorial d'un diari on era denunciada —com també afirmava Maroto que hauria passat amb el suport de Cs al 155. "Què farà si llegeix un editorial que diu que cal acabar amb el règim canari?", es burlava el popular, qui rematava responent que llavors Cs no diria res perquè tenen una diputada de les illes —i cap a Euskadi.

Per al·lusions, el PNB també s'encenia —amb el conseller econòmic basc Pedro Azpiazu, qui s'ho mirava desde la tribuna de convidats. La portaveu jeltzlae Idoia Sagastizábal increpava Cs sobre si estava acusant els funcionaris de l'Estat d'un delicte en l'elaboració de la xifra de la quota. "Està insinuant que prevariquen?" preguntava Sagastizábal. "Són dades objectives del pressupost, que es poden consultar. Quina ximpleria, no és en absolut opac. És un sistema plenament europeu i modern" insistia la diputada dels nacionalistes bascos, intentant aillar tota sospita.

Un cop aquí, Pedro Saura, del PSOE, se sumava a la reivindicació de Compromís sobre l'infrafinançament autonòmic —que hi ha votat en contra assegurant que representava "l'Espanya oblidada", segons Joan Baldoví. És una "discriminació clara amb el règim comú, les comunitats estan escandalosament infrafinançades", deia Saura. Sobre això, Montoro anunciava la voluntat que el projecte per al nou sistema de finançament —al qual es va comprometre el govern espanyol a la conferència de presidents autonòmics del gener— pogués estar a punt l'any 2018.

Aleshores el qüestionament de la quota basca ha fet emergir immediatament una protesta en cadena d'un conjunt de grups amb sensibilitats anàlogues —tret d'ERC, que no ha volgut participar del debat.

Coalición Canaria intervenia per tallar en sec la possible protesta en cadena. "Confrontar la resta de ciutadans per uns vots a Catalunya és d'irresponsable i populista. El nostre partit donarà suport a la Constitució, el marc constitucional i jurídic", deia la portaveu Ana Oramas. També ho feia Unión del Pueblo Navarro. "Ningú pot posar en dubte la juridicitat del conveni econòmic", reblava Íñigo Alli. I s'hi afegia Podemos, denunciant que "en realitat el "cuponazo" eren les amnisties fiscals de Montoro, que ens indignen i dessagnen econòmicament", tancava Nagua Alba.