El govern espanyol destituirà i substituirà els consellers i el president Puigdemont i la gestió de la Generalitat quedarà en mans d'un govern de subsecretaris coordinat per Soraya Sáenz de Santamaría, segons ha apuntat El Español

D'aquesta manera, el govern espanyol assumiria tot el control de Catalunya mentre l'autonomia estigui suspesa. D'aquesta manera, l'aplicació del 155 suposarà la creació d'una autoritat governamental de transició que assumirà el paper de Puigdemont com a principal autoritat de l'Estat a Catalunya. I aquesta serà la vicepresidenta Sáenz de Santamaría.

El govern espanyol té previst proposar la destitució i la substitució de Puigdemont i els seus consellers. Immediatament, Rajoy optaria per una solució dràstica: l'administració de Catalunya quedaria en mans d'un govern de subsecretaris coordinat per la vicepresidenta del govern espanyol.

Aquests subsecretaris seran els que assumiran el control de Catalunya des de les mateixes funcions que compleixen a Madrid. Per la seva banda, els tècnics de tots els ministeris es desplaçaran a Barcelona per supervisar la gestió in situ.

A la vicepresidenta i ministra de Presidència i per a les Administracions Territorials actualment li correspon la presidència de la Comissió General de Secretaris d'Estat i subsecretaris dels diferents ministeris. Aquesta comissió estudia i prepara setmanalment els temes que se sotmeten a la deliberació del Consell de Ministres.