Per un valor de 200.000 euros, el Govern ja ha fet públic al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l'anunci per comprar dos lots d'urnes, unes de transparents i les altres de cartró. L'anunci es fa des del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge i l'objecte és el "subministrament d'urnes en les eleccions al Parlament de Catalunya, consultes populars i altres formes de participació ciutadana".

Citant el referèndum, i acollint-se a la disposició transitòria segona de l'Estatut d'autonomia, el Govern dona un termini de dues setmanes a les empreses per presentar-se al concurs, i estableix —en un pressupost "merament orientatiu"— que el lot d'urnes transparents tindrà un cost d'uns 184.000 euros, mentre que les de cartró és de 16.000 euros.

El secretari general del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Francesc Esteve i Balagué, signa el document amb data del 8 de maig.

Borsa d'aturats

La Generalitat està estudiant crear una borsa de treball per aturats perquè assumeixin les tasques d'organització del referèndum el mateix dia de la votació. Així ho va avançar a principis d'abril la secretària general d'ERC i diputada, Marta Rovira, que ha afegit que aquesta és una de les opcions que té en compte el Govern, agafant-se al model que porten a terme alguns ajuntaments des de fa anys, com el de l'Hospitalet del Llobregat o Mataró.

"És perfectament legal", va subratllar Rovira, alhora que va voler calmar els ànims d'aquells que hi col·laborin assegurant que "serà una jornada electoral amb totes les garanties democràtiques". Precisament per això ja va explicar que "es tracta d'agafar tot el coneixement de com hem fet eleccions i intentar posar sobre la taula les vies que tenim".  

Despeses "inútils"

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ja va criticar la setmana passada que el Govern es dediqui a "llençar" els diners amb "despeses inútils", en referència al primer pas per comprar les urnes per al referèndum. "Dedicar diner públic que és de tots a despesa innecessària i inútil destinada a activitats que no s'acabaran portant a terme és clarament una molt mala manera de gastar els diners", va deixar anar des de l'aeroport del Prat en el marc de la inauguració del vol directe Barcelona-Xangai.

Dijous passat es va fer públic que el Departament de Governació ha pres un acord marc que permetrà disposar d'una llista d'empreses disposades a subministrar les urnes per al referèndum. Millo ho veu com una constatació més de la "política erràtica" de l'Executiu català en matèria de despesa pública i l'ha instat a destinar els recursos per atendre la necessitat dels catalans.

La convocatòria per a l’adquisició de les urnes no requereix cap acord del Govern i està blindada jurídicament per les competències de la Generalitat.