El sector Anticapitalistes de Podemos ha considerat avui que la "nova República catalana" proclamada pel Parlament de Catalunya obre un procés constituent "que trenca amb el règim del 78" i afronta reptes com integrar els no independentistes i atendre demandes "més enllà del tema nacional". Tot i això, asseguren que "ni reconeixen ni deixa de reconèixer" la República.

Anticapitalistes ha emès un comunicat "davant la situació a Catalunya", en el qual argumenta que la proclamació s'ha produït en un context "d'amenaces constants per aplicar el 155", una "sortida autoritària" a un conflicte que, segons el seu parer, "ha de tenir una sortida eminentment política i democràtica".

Per això, Anticapitalistes crida a "rebutjar" l'aplicació de l'article 155 i a la defensa democràtica, pacífica i desobedient de la voluntat del poble català i el seu dret a decidir".

El corrent, que compta a les seves files amb figures reconegudes a Podemos com la secretària general a Andalusia, Teresa Rodríguez; l'alcalde de Cadis, José María González "Kichi"; o l'eurodiputat Miguel Urbán, ha responsabilitzat de l'aplicació del 155 el PP, que, segons el seu parer, va actuar "esperonat" per Ciutadans i amb el suport del PSOE i "la pressió dels aparells de l'Estat".

"La nova República catalana s'enfronta a reptes interns que no pot defugir, en un país en el qual un sector important de la població no se sent representat per l'independentisme", prossegueix Anticapitalistes, que marca el repte de la integració dels ciutadans no independentistes com el primer que ha d'afrontar.

Anticapitalistes defensa l'obertura de processos constituents per "rearticular les relacions entre els pobles en igualtat", construir una societat "alternativa a la de les elits polítiques i econòmiques" i conquerir nous drets socials i democràtics per a les classes populars.

Finalment, el corrent reconeix que la seva "posició és difícil" en l'actual context i considera fonamental el diàleg i l'oposició a la "involució autoritària" que planeja l'Estat amb l'"excusa" de la qüestió catalana.