Aquest diumenge és 4 de desembre, un dia en què el nacionalisme andalús celebra l’anomenat Dia Nacional d’Andalusia, una festa no oficial en contraposició al Dia d’Andalusia, que se celebra el 28 de febrer. Així, de la mateixa manera que al País Valencià hi ha la diada oficial del 9 d’octubre i l’oficiosa del 25 d’abril, també Andalusia té una festa de marcat component nacionalista.

El motiu de celebrar aquesta festa el 4 de desembre pren com a referència les manifestacions que van tenir lloc en diversos punts d’Andalusia aquell mateix dia del 1977 en reivindicació de l’autonomia. Es calcula que uns dos milions de persones van sortir al carrer aquell dia, demostrant així el sentiment, si més no autonomista, del poble andalús en un moment històric, la transició espanyola, on més enllà de les reivindicacions catalanes i basques semblava que no hi havia cap clam per la descentralització de les estructures de l’Estat espanyol.

A Barcelona aquesta data se celebra amb un acte polític que tindrà lloc a migdia al casal popular 3 Voltes Rebel de Nou Barris, i que tindrà com a participants a la diputada de la CUP Anna Gabriel; el regidor de la CUP a Barcelona Josep Garganté; la membre de la plataforma Súmate, Margarita Cerdan; i Huan Batlle, membre de la formació independentista Nación Andaluza.

Posteriorment es realitzarà una ofrena floral al monument de Blas Infante, pare del nacionalisme andalús, situat al proper parc de la Guineueta.