L'Eurocambra ha rebutjat la petició de l'eurodiputat espanyol Enrique Calvet d'eliminar l'Assemblea Nacional Catalana del registre de lobbys arran de l'empresonament del seu president, Jordi Sànchez.

En una carta, el secretariat del Registre de Transparència del Parlament Europeu ha explicat a Calvet que no pot treure l'ANC del registre perquè és una organització perfectament legal a l'Estat espanyol, i perquè els materials presentats pel parlamentari "no són suficients per sustentar una possible vulneració" del codi de conducta del registre de lobbys.

En aquest sentit, a més, diu que les "evidències" presentades per Calvet per eliminar l'ANC són "notícies relacionades amb diversos aspectes del referèndum a Catalunya" i que "no és evident de quina manera" les activitats de l'organització es poden valorar en el context de "relacions amb les institucions de la UE".

L'eurodiputat espanyol ja va demanar treure l'ANC del registre europeu el 27 de setembre, i hi va tornar el 17 d'octubre, incloent com a argument la decisió de l'Audiència Nacional d'empresonar Jordi Sànchez. Calvet volia que s'eliminés l'ANC perquè diu que, des del seu punt de vista, defensa "valors anti-europeus i il·legals com facilitar un referèndum" a Catalunya i "vulnera" el codi de conducta del registre, en concret els punts 'f' i 'g'. 

No vulnera el reglament

D'acord amb els punts 'f' i 'g' del codi de conducta del registre de lobbys cal "respectar i evitar qualsevol obstrucció de la implementació i aplicació de totes les normes, codis i bones pràctiques establertes per les institucions de la UE" i en cap cas "induir membres, càrrecs o d'altres treballadors de la UE, o assistents o becaris d'aquests membres, a contravenir les normes o els estàndards de comportament". Pel registre, no hi ha indicacions que l'ANC vulnerés cap d'aquests dos punts. 

"Pel que sembla, l'ANC s'ha establert d'acord amb la llei nacional espanyola i, fins ara, continua sent inclosa vàlidament tant en el registre nacional d'associacions com en el registre d'associacions de Barcelona", assegura també el registre de Transparència. A més, afegeix que no han vist indicacions que l'Estat hagi pres cap decisió respecte a una possible il·legalització de l'organització, per la qual cosa, "no es pot eliminar". 

Diplocat i partits

Pel que fa al Diplocat, però, el Registre de Transparència de l'Eurocambra i la Comissió Europea assegura que està al cas de la decisió del govern espanyol, en aplicació de l'article 155, de tancar-lo. En aquest sentit, explica que està en contacte amb la representació espanyola davant de la Unió Europea per decidir com procedir i si eliminar el Patronat de la llista de lobbys. "He escrit al senyor ambaixador perquè ajudin a posar una mica d'ordre", ha dit Calvet. L'eurodiputat, que seu al grup liberal de l'Eurocambra, també ha demanat recentment la il·legalització d'ERC, el PDECAT i la CUP per ser, segons diu, partits "colpistes".