Després que ahir l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) anunciés que consultarà els socis sobre la celebració d'un referèndum unilateral d'independència (RUI), avui el seu president, Jordi Sànchez, ha volgut deixar clar al Via Lliure de RAC1 que "el full de ruta no és mort", però sí que està alterat enormement".

Sànchez ha lamentat que la qüestió catalana depengui del pacte dels partits i els ha recordat que "són al Parlament per mandat ciutadà". I és que per a l'entitat, el fet que la CUP tombés els pressupostos "va ser la gota que va acabar amb la paciència de massa gent" i, al seu entendre, "cal recuperar el protagonisme" de la societat civil.

És per això que l'ANC s'ha proposat consultar els seus membres si traslladen aquesta voluntat als polítics, i ho faran sota aquesta pregunta: "Vols que l'ANC exigeixi a les institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un referèndum per decidir sobre la independència?".

El referèndum que plantejarà el secretariat de l'ANC serà "vinculant" a diferència de la consulta del 9-N, que "no ho era", ha anunciat el seu president, que ha aprofitat per emplaçar "el país" a organitzar-lo "amb totes les seves conseqüències" en cas que no pugui ser acordat, perquè al seu parer "el més normal és que un procés així culmini amb referèndum".

Deixant de banda la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Carles Puigdemont al setembre, ha posat en relleu que "cal posar rumb i proa a un nou escenari de referèndum que permeti culminar el procés". Però, això sí, per portar-ho a terme "ens cal recuperar el protagonisme de la societat", ha sentenciat.