Les organitzacions sobiranistes Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana han llançat avui una campanya en xarxes socials per demanar la llibertat dels seus presidents, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, respectivament, amb un vídeo en anglès on denuncien que aquests activistes són "presos polítics".

Amb el lema, "Ajuda Catalunya, salva Europa", aquest vídeo demana la posada en llibertat dels seus líders, empresonats per un presumpte delicte de sedició des del passat 16 d'octubre, i qualifica la seva situació d'"aberració legal" i violació dels drets humans "en el cor de la vella europa" i al segle XXI.

El vídeo, que denuncia a més que a Espanya "no hi ha separació de poders". Neguen que, com assegura la jutge, Cuixart i Sànchez no usessin el seu poder per a "desconvocar o diluir" la concentració a les portes de la seu d'Economia el 20-S. Mostren Cuixart demanant que si es veu "algú actuant de forma violenta o provocativa, intentant atacar la Policia" se'ls "aïlli, detecti i desemmascari", en unes imatges datades d'aquella nit.

El vídeo mostra a més el president d'Òmnium Cultural desconvocant la protesta abans de mitjanit i explicant que es va fer un cordó per permetre que els agents de la Guàrdia Civil poguessin sortir i "fer la seva feina". Per contra, en l'ordre de l'Audiència Nacional s'assegura que aquest cordó buscava "evitar" la feina de l'Institut Armat.

Aquestes organitzacions difondran, mitjançant el compte de Twitter @FreeJordis i la pàgina de Facebook @LlibertatJordis, totes aquelles activitats, articles i actes de suport per demanar la llibertat de Cuixart i Sànchez, segons anuncien en un comunicat.