El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, ha apostat -com ja van fer ERC, la CUP i Òmnium- per aprovar la llei de transitorietat abans de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre vinent.

Sánchez ha insistit en declaracions a la Cadena Ser que hagués estat "desitjable" un referèndum pactat amb l'Estat, però també insisteix que la llei de transitorietat ha d'estar "preparada i aprovada" abans de l'1-O perquè, en cas que surti una majoria de vots a favor de la independència, es pugui "culminar" el procés.

Respecte a la posició del PDeCAT, que prefereix aprovar aquesta llei després de l'1-O, Sánchez afirma que sobre aquest tema hi ha "molta literatura i molt soroll mediàtic" i que existeix "un acord bàsic" entorn de la llei de transitorietat i serà possible "en qualsevol cas" tramitar-la.

Sense participació mínima

Així mateix, el president de l'ANC ha assenyalat que en tota la història de l'Estat no hi ha hagut cap referèndum en el qual s'hagi exigit una participació mínima, per la qual cosa ha rebutjat que ara es demani això. "No acceptarem lliçons democràtiques dels qui no volen que els ciutadans ens expressem a les urnes", ha declarat.

En aquest sentit, Sánchez ha garantit que a Catalunya hi ha entre 1.900.000 i 2.000.000 vots independentistes, que segons ell representen un 60 per cent dels catalans. "El que no es pot impedir és que qui té una opció legítima de mantenir Catalunya dins d'Espanya s'amagui darrere de l'abstenció", ha afirmat respecte als grups de l'oposició a Catalunya, que estan cridant a no participar en el referèndum de l'1-O perquè el consideren il·legal.

Finalment, Sánchez ha assegurat que la Generalitat no ha intentat buscar "suports explícits" en el panorama internacional, sinó "donar explicacions del que passa a Catalunya".