L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) adverteix en un document que les diferències entre PDeCAT i ERC dins de Junts pel Sí poden posar en risc el procés sobiranista, a l'hora que percep "una certa falta d'entusiasme" en el moviment independentista. L'entitat ha fet públic l'informe de gestió elaborat per la secretaria, que s'elevarà a l'assemblea general ordinària que tindrà lloc dissabte que ve a Granollers (Vallès Oriental)

En l'apartat de la comissió de mobilitzacions, el text analitza totes les activitats realitzades i destaca la "consolidació" del moviment sobiranista després de quatre anys de "mobilitzacions massives" que han anat "augmentant", però "també es comença a percebre una certa falta d'entusiasme".

En l'apartat de la comissió d'incidència política, el document ressalta que l'ANC va assumir com una "victòria pròpia la creació de Junts pel Sí" per a les eleccions del 27 de setembre del 2015 i, per tant, va deixar el lideratge en mans dels partits que conformen la coalició.

"Els mateixos partits que des de l'endemà de les eleccions van mostrar de forma evident que les seves diferències de model poden arribar a posar en risc el procés polític que estem portant tots a terme", afegeix l'ANC.

Pèrdua de lideratge de l'ANC

L'entitat també fa autocrítica sobre l'"error comès d'haver situat en igualtat de condicions la CUP i Junts pel Sí", cosa que "va minvar considerablement el lideratge que ha tingut l'Assemblea durant els últims anys". Per aquesta pèrdua de lideratge, l'Assemblea "no va tenir veu a l'hora d'intentar recuperar la taula de forces polítiques i entitats sobiranistes".

"Segurament, una part de la impossibilitat de recuperar-la també va venir per la cura a (o el complex de) no explicitar la incompareixença d'una de les parts independentistes", afegeix el document en al·lusió a la CUP.

No obstant això, l'organització independentista considera que l'aposta pel referèndum ha servit perquè recuperi el seu lloc, el de fer d'"altaveu de la societat civil" amb l'objectiu de celebrar la consulta i, ja en aquest context, aposta per "alliberar-se de complexos": "Qui no vulgui estar explícitament a l'Assemblea, no és necessari que hi estigui", afegeix.

L'assemblea general ordinària de dissabte que ve també aprovarà el full de ruta, que estableix que, en cas que el Govern espanyol impedeixi el referèndum, l'Assemblea organitzarà les mobilitzacions necessàries per exigir que es "proclami la independència".