L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha rebutjat impulsar una llista unitària de les forces independentistes si hi ha eleccions espanyoles. Aquest ha estat un dels punts de debat que ha escalfat les setmanes prèvies a la celebració de l’assemblea general que l’entitat ha celebrat aquest diumenge a Manresa.  

Si hi ha eleccions espanyoles, “caldrà impulsar la unitat de les forces polítiques i no pas entrar en el debat de si hi ha llista única o no”. Així ho contempla el full de ruta del 2016 que ha aprovat l’assemblea de socis, i que defineix quines han de ser les prioritats d’acció durant els següents mesos. El full de ruta també contempla la possibilitat que se celebri un referèndum, que haurà de ser "vinculant, acordat i sense renúncies ni al procés ni als terminis". A més, haurà de fer-se a Catalunya amb una pregunta clara i una resposta binària.

Les eleccions internes seran el 14 de maig

Veto a l'elecció directa del president

Els socis de l’assemblea també han descartat modificar el procediment d’elecció del president de l’entitat. S’havia plantejat que s’escollís directament pels socis, però l’assemblea ho ha rebutjat. Per tant, el secretariat continuarà sent l’òrgan que esculli el president. Sí s’ha acordat allargar els mandats dels òrgans de govern de l’ANC. L'assemblea també ha aprovat convocar les eleccions internes pel pròxim 14 de maig. 

Unitat i fermesa

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha fet una crida a la unitat i ha acusat els enemics del procés i de l'entitat, d'intoxicar amb mala fe: "Ens han volgut dividir. No deixem que ens guanyin aquells qui volen una assemblea debilitada". Sànchez també ha exigit fermesa al Govern i als polítics i que no facin ni un pas enrere. El president de l'entitat s'ha guanyat els assistents quan ha advertit que la independència arribarà o bé a través de les urnes o bé pel mandat democràtic del 27-S; és a dir, que no ha descartat una declaració unilateral d'independència.  

La Diada, “en moviment”

L’ANC proposa per al pròxim 11 de setembre una Diada descentralitzada arreu del territori que pivotarà sobre cinc eixos geogràfics i que demostrarà que “som un país en moviment”. Els detalls de l’acció es concretaran durant els pròxims mesos. Però ja s'ha avançat que es planteja com la llavor del procés constituent. 

Assistència i convidats

Finalment, l’assistència ha estat menor del que estava previst inicialment. L’assemblea ha comptat amb la participació d’uns 2.200 socis.

 

També hi han participat una quarantena de representants de partits polítics, entitats i institucions. Especialment emotiva ha estat la rebuda a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, i els representants de Súmate i l’Assemblea de Municipis Independentistes (AMI).