L’ANC ha participat aquest dimecres en una conferència sobre l’exercici del dret a decidir a la Unió Europea que s'ha celebrat a la seu del Parlament a Brussel·les. La conferència l’han organitzat eurodiputats de quatre grups; entre ells, els liberals, els verds i els conservadors i reformistes.

La secretària de la coordinadora de la secció Internacional de l’ANC, Montse Daban, ha explicat que, en el cas català, ha estat “la societat civil qui ha posat la independència i el referèndum a l'agenda dels partits". Per això mateix, en el context actual, Daban ha argumentat que el paper de l’entitat és el de garantir que ningú es fa enrere i “ajudar allà on el govern autonòmic es troba limitat per l'Estat".

Per la seva banda, Liz Castro, membre del secretariat de l’entitat, ha explicat que el “moviment independentista és un moviment que neix de la base, dels ciutadans corrents”. Durant la intervenció, han estat presents l’eurodiputat d’ALDE, Ramon Tremosa, i també el republicà Josep Maria Terricabras.

Castro ha afirmat que els catalans “no demanem a la Unió Europea que intervingui perquè aquesta és la nostra lluita, però li demanem que observi i quan guanyem el referèndum i declarem la independència, demanem que defensi la democràcia i reconegui el nostre mandat”.

A banda de l’assistència a aquesta conferència, l’ANC ha aprofitat per reunir-se amb directors d’alguns mitjans de comunicació amb presència a Brussel·les.