Sorpresa a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) després que el diari El Pais ha publicat que l’Audiència Nacional ha multat l’ANC i Òmnium amb 440.000 euros per ús inadequat de dades personals en la Gigaenquesta del 2014. Des de l’ANC neguen haver rebut cap comunicació judicial en aquest sentit i no entren a valorar les informacions publicades pel diari espanyol perquè, apunten, inclouen errors i inconcrecions.

Resposta de l’ANC

Arran de les informacions publicades, l’ANC ha penjat aquest tuit a les xarxes socials.

Gigaenquesta

Els fets en qüestió es remunten al 2014 quan, mesos abans del 9-N, les dues entitats sobiranistes van impulsar la Gigaenquesta. Un qüestionari fet per voluntaris i que volia valorar l’opinió dels ciutadans davant la consulta.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), una institució estatal independent, va imposar una multa de 440.000 euros a les dues entitats per haver infringit un article de la Llei de Protecció de Dades. Segons aquesta institució l'ANC i Òmnium van infringir la llei de forma "greu" en fer ús de dades que revelen filiació política dels enquestats sense obtenir per escrit el seu consentiment. Per aquest motiu imposava una multa de 240.000 euros l'ANC i 200.000 a Òmnium. La multa és superior en 40.000 en el cas de l'ANC per una suposada manca de protecció de les dades dels seus afiliats, que es van fer públiques per una filtració.

Qui hi ha darrere la denúncia?

Darrere de la multa hi ha les denúncies de Ciutadans, VOX i 18 particulars contra les dues entitats davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades, adduint que la gigaenquesta violava la intimitat dels ciutadans "obligant-los a manifestar-se sobre fets ideològics especialment protegits per la llei de protecció de dades nacional i europea", segons la denúncia de VOX. Tots dos partits consideraven que la gigaenquesta permetia fer una "llista negra" de no independentistes.

L'Agència de Protecció de Dades considerava provat que l'ANC i Òmnium van recollir i conservar "informació sobre dades ideològiques sense el consentiment dels afectats" i per tant van infringir la Llei, que estableix que els ciutadans han de donar el seu permís "exprés i per escrit" perquè s'utilitzin les seves dades personals que posen de manifest la seva ideologia, afiliació sindical, religió i creences.

Un cop rebuda la sanció, les dues entitats van interposar un recurs que ha estat denegat. Segons publica el diari El País, l’Audiència ha denegat el recurs interposat per les dues entitats i considera que van utilitzar dades personals amb finalitats "ideològiques". Per tot això, els imposa una multa de 440.000 euros i ordena l’execució de la sanció econòmica a l’Agència de Protecció de Dades.