Un analista de riscos polítics de l'empresa britànica Teneo Intelligence ha declarat a l'agència Bloomberg, que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya "serà un camp de mines per a Rajoy". Al seu entendre, la concreció sobre el terreny serà de risc per al president espanyol "quan el govern s'hagi d'enfrontar a funcionaris regionals que no cooperin". L'analista, de nom Antonio Barroso, dona per feta la topada.

Bloomberg ha parlat amb tres dirigents del moviment sobiranista -un del Govern, un del Parlament i un de la campanya cívica- que afirmen que Rajoy no sap on es posa amb la decisió que pot prendre demà el Consell de Ministres. "Diuen que Rajoy no està preparat per assolir els seus objectius i que s'arrisca a un terrabastall perjudicial en un territori hostil", explica, perquè consideren que tenen prou suport entre la funció pública i la policia catalana "per frustrar el pla d'Espanya".

L'agència nord-americana afirma que els independentistes catalans ja van demostrar amb el referèndum l'1 d'Octubre "que poden ignorar les normes de Madrid amb un cert èxit", i cita en aquest sentit el paper dels Mossos. En canvi dona per fet que Rajoy compta amb la policia espanyola, "així com amb l'exèrcit en darrera instància". Apunta que el govern espanyol podria retallar el sou dels funcionaris catalans "per obligar-los a complir".

Bloomberg explica que per l'altra banda s'estan preparant plans per bloquejar l'economia espanyola, per pressionar, i que en aquest sentit ja s'han llançat "salves d'advertiment". Cita en aquest sentit que es van tancar les carreteres amb facilitat durant l'Aturada de país, i que avui s'han retirat "quantitats simbòliques de diners en efectiu" de sucursals bancàries.