L'ambaixada dels EUA va fer un informe de la situació de Catalunya, a les portes de la primera Diada semitolerada després del franquisme, que es va celebrar a Sant Boi de Llobregat el 1976, segons ha publicat Wikileaks i el mateix Julian Assange ha difós avui en un tuit. El cable o informe de l'ambaixada va fer una anàlisi en què apuntava que l'escenari català passava a ser el prioritari "en la perifèria espanyola", per davant del del País Basc, a causa del potencial polític que hi detectava.

"La importància crítica de la regió ha reemplaçat la de les volàtils províncies basques, al final, com a focus d'atenció de la perifèria espanyola. Catalunya ha esdevingut un dels punts d'atenció principal de Madrid de totes totes", apunta. I n'explica els motius, segons els observadors nord-americans, amb especial atenció sobre qui era el president Josep Tarradellas. Llavors el president encara era a l'exili a Saint-Martin-le-Beau (França), però els EUA ja tenien coneixement que podria tenir un paper important.

Segons l'informe, el 1976 Catalunya estava entrant en una situació de "creixent complexitat política" i apuntava la possibilitat de "desordres al carrer" si el govern espanyol, a la pràctica Rodolfo Martín Villa, prohibia la Diada de Sant Boi. També analitzava la forta presència del PSUC -els "marxistes"- i la posició catalana majoritàriament favorable a la ruptura política, no pas a la transició.

El text inclou un informe del cònsol dels EUA a Barcelona sobre qui és Tarradellas. Tarradellas té un poder "efímer però real" en la política catalana, detalla, perquè "personifica" el Govern de la Generalitat de l'etapa republicana. Destaca que Tarradellas no és marxista i que treballa per un consell ampliat a forces centristes o de centreesquerra. Després explica que la Diada representa la "reimposició del control de Madrid sobre la regió". "La destrucció del primer Estat independent català", narra que diuen.

L'informe apunta que hi ha contactes entre les autoritats espanyoles i els organitzadors de la Diada del 1976, concretament entre el ministre Martín Villa i els polítics catalans, "per permetre un acte simbòlic que no superi les 2.000 persones" en una ciutat fora de Barcelona. Seria finalment Sant Boi.

Segons el text, tots aquests fets i les altres tensions amb la perifèria espanyola signifiquen que "la reestructuració [autonòmica] de l'Estat espanyol és inseparable del procés de democratització", i que tant el govern com l'oposició espanyols estan "sota la pressió de les organitzacions regionals".

(A la fotografia, Miquel Roca intervenint a la Diada de Sant Boi del 1976)