El president Carles Puigdemont ha fet una compareixença aquest dissabte al migdia, des de Bruges, en la presentació de la candidatura de JuntsXCat. Durant el seu discurs, el president ha assegurat que la seva és la candidatura “que més s’assembla al concepte d’unitat” i creu que és la “demanda” de bona part dels ciutadans davant la situació actual, amb l’article 155, i el Govern dividit entre "l'exili" i la presó. 

La premsa internacional no ha tardat a fer-se ressò de l’acte del president català i les televisions, ràdios i diaris europeus han fet d’altaveu de les paraules de Puigdemont:

Bloomberg: "Puigdemont s'ho juga tot en la promesa per la independència"

L'agència nord-americana Bloomberg assegura que el president Puigdemont "juga totes les cartes" en la seva "promesa" de convertir Catalunya en un estat independent. Per a Bloomberg, el darrer moviment del president s'emmarca en una estratègia per "remodelar el seu missatge" després de l'aplicació del 155.

Bloomberg considera que una pèrdua d'escons per part dels partits independentistes el 21-D es considera poden deixar "un Parlament dividit sense clares majories.

France 24: “Les enquestes han de ratificar la voluntat d’independència de Catalunya”

Aquesta cadena de televisió francesa que emet notícies 24 hores al dia ha explicat que Puigdemont “ha cridat els catalans a fer saber el seu desig d’independència” i a demostrar al món que tenen la capacitat de convertir-se en un Estat independent.

A més a més, ha aprofitat per recordar que “la crisi va començar amb el referèndum de l’1 d’octubre, on asseguren que un 90% de votants va optar per trencar amb Espanya” i que tot i que el president està pendent d’una possible extradició, “es presenta al capdavant de Junts per Catalunya”.

Le Monde: “Puigdemont vol fer de les eleccions una ratificació de la independència”

“Nosaltres, els catalans, hem demostrat al món que tenim la capacitat i la voluntat d’esdevenir un Estat independent. El dia 21 de desembre l’hem de ratificar”. Amb aquestes paraules de Carles Puigdemont el rotatiu francès Le Monde comença el seu article sobre l’acte de Bruges, on a més a més destaca que Puigdemont és a Bèlgica “lliure però amb condicions mentre espera que la justícia belga examini l’ordre de detenció espanyola”.

El diari exposa que tot i que “més de la meitat de l’executiu català està detingut, els partits independentistes accepten participar en els comicis del 21 de desembre”.

Ansa: “Puigdemont, a la votació per la independència”

​L’agència de notícies italiana Ansa explica que el president Puigdemont ha fet un acte de campanya des del seu exili “a l’espera que la justícia belga decideixi sobre l’ordre de detenció europea d’Espanya contra la seva persona”. De la mateixa manera que han fet la resta de mitjans internacionals, Ansa ha destacat la frase “ratificar la voluntat d’independència a la resta del món".

Reuters: “Puigdemont desafia la UE a respectar les pròximes eleccions catalanes”

Per la seva banda, l’agència britànica Reuters es fa ressò de la crida a les institucions europees perquè respectin els resultats del 21 de desembre, també subratlla que Puigdemont ha demanat a Madrid que posi punt final a la intervenció si guanyen les forces independentistes.

“Les eleccions del 21-D seran les més transcendentals de la història de Catalunya”, és l’altra cita del president que l’agència no ha volgut passar per alt. Finalment, recupera les paraules del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a Salamanca on va demanar a Europa “que refusés el verí independentista”.

Russia Today: “Puigdemont presenta la llista de la seva formació per a les eleccions del 21-D”

La televisió Russia Today (RT) certifica que “Puigdemont ha carregat contra el govern central i els partits que donen suport a l’article 155 de la Constitució”, i afegeix que “també ha atacat el cap de la Comissió Europea per la seva falta de suport a la causa independentista catalana”.

RT posa èmfasi en les paraules de Puigdemont sobre la violència usada per la policia l’1 d’octubre “a ordres de l’executiu de Madrid”.

Le Soir: “Des de Bruges, Carles Puigdemont engega la seva campanya per les eleccions catalanes”

“És el llançament d’una campanya més que atípica”. Així és com descriu la campanya per les eleccions del 21-D el diari belga Le Soir, que explica als seus lectors que el president català ha criticat la manca d’unitat dels partits independentistes quan “aquest és el moment de Catalunya i no dels partits polítics”.

RTS: “Carles Puigdemont llança la seva campanya electoral per Catalunya”

​La ràdio televisió suïssa RTS escriu sobre els retrets de Puigdemont “als seus antics socis de govern” (per no haver accedit a fer una llista unitària) i a l’executiu espanyol. A més a més, descriu l’escenari on s’ha fet l’acte de campanya, “Puigdemont ha presentat la seva llista davant les banderes catalana i europea però sense l’estelada, la famosa bandera independentista”.

El Heraldo de México: “Puigdemont llança, des de Bèlgica, la seva campanya per les eleccions a Catalunya”

El discurs del president ha arribat fins a Mèxic, el diari El Heraldo de México se suma a subratllar les crítiques al govern espanyol “i als exsocis del govern català” i també para atenció a l’absència de l’estelada; “ni rastre de la bandera independentista”.

D’altra banda, el rotatiu indica que aquest dissabte a Eivissa el portaveu del PP a l’Eurocambra, Esteban González, “ha qualificat de surrealista la presentació de la candidatura des de Bèlgica”.