Aministia Internacional recorda a les autoritats estatals i catalanes que tenen l'obligació de "respectar i protegir els drets a la llibertat d'expressió, reunió i manifestació de totes les persones, tant dins com fora de Catalunya". A través d'un comunicat difós aquest dissabte, l'ONG ha demanat que "no se sancionin ni els organitzadors ni les persones assistents a les manifestacions espontànies" d'aquests dies.

Pel que fa a les notificacions que van rebre alguns mitjans de comunicació de la Guàrdia Civil per publicar propaganda sobre l'1-O, Amnistia Internacional ha recordat que "les restriccions permissibles a la llibertat d'expressió s'han de referir en general a un contingut concret, i en cap cas poden acceptar-se referències vagues o genèriques".

L'ONG ha assegurat que seguirà amb atenció els esdeveniments al voltant de l'1-O. En aquest sentit, la coordinadora d'Amnistia Internacional Catalunya, Adriana Ribas, ha considerat que "Catalunya viu una situació d'alta tensió en la qual, més que mai, és obligació de les autoritats respectar i garantir els drets humans".

Amnistia ha explicat que veu amb "profunda preocupació" com s'han dut a terme les "restriccions desproporcionades" dels drets a la llibertat d'expressió, reunió i manifestació, com és el cas de la suspensió de l'acte a favor del referèndum de Madrid convocat per la plataforma Madrileños por el derecho a decidir o de la xerrada de la diputada de la CUP Anna Gabriel al centre cívic Aldabe de Vitòria.