Reunida de forma extraordinària aquest dijous, la directiva de l'Associació Municipis per la Independència (AMI) ha decidit presentar una querella contra el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza. L'entitat municipalista ha considerat que, en les seves actuacions, el Ministeri Públic ha intentat "atemorir i espantar" els alcaldes a través de "coaccions i amenaces". La querella està sent preparada pels equips jurídics. Serà presentada aquest divendres davant del Tribunal Suprem, de forma conjunta amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

“Hem estat veient com s’ha intentat atemorir i espantar els alcaldes, citant-los a declarar”, ha assegurat Neus Lloveras, presidenta de l’AMI, que ha criticat que la Fiscalia s’ha “extralimitat”. Fins ara no havien actuat per a no “interferir”, però han valorat que la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’aquest dimecres “avala el que havíem anat denunciant” durant els últims dies. Presentaran una querella per "coaccions i amenaces".

Lloveras també s’ha referit a les ordres de la Fiscalia General de Catalunya a les policies locals, a qui demana col·laborar amb els Mossos d’Esquadra per impedir la votació i evitar que surti material electoral propietat de l’Estat dels ajuntaments. La també alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha afirmat que són actuacions que no els són “pròpies”. Als cossos municipals els ordenaran que actuïn amb proporcionalitat.

A disposició del Govern

La directiva de l’AMI –associació que aplega 787 municipis catalans- ha volgut reiterar el seu “suport al Govern per tirar endavant el referèndum”. S’han compromès a seguir les instruccions que doni l’Executiu de Carles Puigdemont perquè la votació es realitzi “amb la màxima normalitat”. Posaran a disposició de la Generalitat “totes les eines” necessàries.

Per altra banda, també han fet una crida a la “participació massiva” per donar legitimitat a la votació. “El diumenge tenim una oportunitat extraordinària, i no l’hem de desaprofitar”, ha assegurat Neus Lloveras. “Ara és important que la gent acabi la feina”, ha afegit. S’ha mostrat convençuda que, “a cada dificultat, el Govern trobarà una solució”.