"L'atac de Barcelona posa de manifest la disfuncionalitat de la seguretat espanyola i els efectes tòxics de l'agenda política de l'Estat que no permet accedir a informació crucial de l'Europol". Això és el que denuncia el representant del Govern català a Brussel·les, Amadeu Altafaj, en un dels mitjans de referència en l'àmbit polític; el Politico.

La queixa forma part d'una carta al director publicada pel citat mitjà on Altafaj recorda que la policia basca si que es considera una "autoritat competent" als ulls de l'Europol però que la petició catalana per accedir al mateix status està "estancada".

En aquesta carta, el representant també critica un article publicat pel Politico que assegura que el dia de la manifestació contra els atemptats "mig milió de persones es van manifestar i van fallar a l'hora de denunciar els terroristes", Altafaj indica que l'article acusa la marxa de fer propaganda pro independència; una afirmació que titlla de "falsa.

Altafaj considera que l'autor de l'article sobre la marxa critica les forces policials catalanes quan aquestes van demostrar molta "eficiència i coratge". A més a més, el representant del Govern català explica que el fet que hi hagués banderes catalanes a la manifestació es deu a que "en una situació tan sensible la gent necessita envoltar-se  de símbols d'identitat nacional", també recorda que en molts mitjans s'ha oblidat que també hi havia presència de banderes espanyoles.