Tortosa mantindrà el monument franquista de la ciutat. Un 68,36% dels votants ha considerat convenient mantenir el monòlit on és, és a dir, al riu, i reinterpretar-lo i contextualitzar-lo per promoure la memòria històrica i la pau. L'opció derrotada (31,25%) ha estat la de retirar-lo i museïtzar-lo. 

A la consulta ciutadana hi ha participat al voltant d'un 29,73%, 8.464 ciutadans. La qüestió, que porta polemitzant el debat públic en els últims mesos, ha mobilitzat força, tenint en compte que es tractava de la primera consulta d'aquestes característiques. Ja des de les 9 del matí s'han començat a formar cues de més de mitja hora que han obligat en alguns punts a doblar-les. Sobretot, el col·lectiu que més ha sortit de casa ha estat el de la gent gran, cosa que deixava intuir la decisió conservadora. Ha costat veure-hi joves, del total de 28.467 persones que han tingut el dret a expressar-se aquest 28 de maig. 

El debat havia arribat fins i tot a seu parlamentària. Però no ha estat fins aquesta setmana quan definitivament l'alcalde, de CDC, Ferran Bel, va dir que votaria a favor del manteniment del monument, conjuntament amb 5 companys (2 ho han fet en contra). Pel que fa a ERC, de la mateixa manera que a nivell nacional, estaven a favor de la retirada, així com Movem Tortosa. Els cupaires, en canvi, defensaven no participar al referèndum i amenaçaven amb els tribunals, ja que asseguraven que vulnera la Llei de Memòria Històrica.

Reinterpretar?

Una de les qüestions bàsiques és què es pot considerar reinterpretar, tal com estableix l'opció guanyadora al referèndum. No hi ha hagut cap proposta concreta sobre què fer amb el monument. I això li treu credibilitat, especialment quan alguns dels qui defensen el manteniment argumenten que "ja està bé com està", i s'han afegit a votar en favor del manteniment i la reinterpretació com a mal menor. De fet, fa dècades que alguns sectors de la ciutat aposten per no tocar l'obra de Lluís Maria Saumells. 

Tortosins Pel Monument, l'associació ciutadana que defensa la pervivència de l'obra, és dirigida per Jaume Solé Purcalla, del PP, i n'és vicepresident el republicà Jordi Albero. Es presenta com apolítica, però acull en el seu si nostàlgics de l'antic règim. Alguns dels seus membres fins i tot són capaços d'argumentar que "Lo Monument" "mai no ha estat franquista". Per altra banda, hi ha dificultats objectives per reinterpretar el monument, ja que és difícil eliminar-li l'estètica pròpia d'un monument dictatorial. Però enderrocar-lo també pot tenir un cost molt elevat.