“Quan vaig arribar a Catalunya simpatitzava amb Cs i PP. Era totalment contrària al dret a decidir i tenia molts prejudicis”. D’aquesta manera comença la seva reflexió Alysa Soler, una jove d’Almeria que busca trencar els prejudicis sobre els catalans a través de la narració de la seva pròpia conversió a l’independentisme.

Alysa Soler, estudiant de ciències polítiques i dret a la Universitat Autònoma de Barcelona, va haver de venir a Catalunya pels estudis. Tal com explica a través de diversos missatges a Twitter, “se’m va dir que tindria problemes a la UAB per ser castellanoparlant i venir d’Andalusia i que em farien sentir inferior”.

Contràriament al que esperava, van ser els unionistes els que li recordaven que ella no era d’aquí i li repetien que els independentistes la rebutjarien per aquest motiu, cosa que era “mentida”.

Després d’aquesta experiència, la jove va tornar al seu poble, Cuevas de Almanzora, per Nadal. Allà, segons explica, van qüestionar les seves vivències a Catalunya i li van mostrar rebuig perquè escrivia en català a les xarxes socials. “També ho feia en anglès i no es queixaven”, explica.

Poc després de tornar es va començar a replantejar la seva visió sobre Catalunya, fins que va dir obertament que era independentista. “Molta gent propera ho va portar al terreny personal. Curiosament tots unionistes”. Ara, Soler viu a Sabadell i és membre de l'ANC en aquesta ciutat.

Després d’explicar la seva història, la jove remarca que en cap moment “ningú m’ha fet sentir exclosa” i que, de fet, qui ho ha fet era unionista. “Això és només una experiència personal, simplement volia mostrar que no tot és blanc o negre i que hi ha molts prejudicis en totes dues bandes”, conclou.