L’empresari industrial Àlex Fenoll, que el 2014 es va negar a saludar el Rei a la inauguració del Mobile World Congress, ha difós aquest dijous que ha estat retingut amb la seva família a la frontera de la Farga de Moles, que connecta l’Alt Urgell amb Andorra, per un agent de la Guàrdia Civil pel fet de parlar en català.

En declaracions a El Nacional, Fenoll ha confirmat els fets tot assegurant que quan ha entrat el cotxe a la duana, de baixada d’Andorra, un agent ha aturat el vehicle i “amb parsimònia”, ha trigat uns deu minuts abans de dirigir-se als ocupants del vehicle, una actitud que segons Fenoll es deu al fet que duu enganxats adhesius del CAT a les matrícules del davant i del darrere.

“Aleshores –continua el seu relat Fenoll– l’agent m’ha dit en castellà que no podia dur les enganxines, i jo li he respost, "ho se perfectament". Sempre segons la mateixa font, el Guàrdia Civil ha respost, en castellà, "¿Cómo?". El conductor ha repetit la resposta, "Ho se perfectament" i altre cop l’agent ha tornat ha dir "¿Cómo?". La situació s’ha repetit encara una tercera vegada “fins que l’agent ha decidit escorcollar tot el cotxe de dalt a baix”, una situació que s’ha donat cap a quarts de dues del migdia, “amb una nena de quinze dies i un nen de vint-i-dos mesos plorant”.

"Ha regirat tot el que ha pogut del cotxe"

“L’agent s’ha recreat en l’escorcoll, tot i que no dúiem res”, assegura Fenoll, "ha regirat tot el que ha pogut del cotxe" i fins i tot li ha demanat els papers “d’un vell acordió diatònic”. En no tenir documentació de l’instrument, l’agent l’ha fet anar a l’oficina de la Duana on ha demanat al funcionari “que fes una auditoria de tot el que duia el cotxe”, un requeriment al qual el funcionari “s’hi ha negat en veure que el que demanava no tenia cap sentit”.

Aleshores el mateix agent ha requerit la presència dels Mossos d’Esquadra, que són necessaris per cursar una multa per dur el CAT a la matrícula. Segons Fenoll, un cop tramitada la denúncia, els mateixos Mossos han “escortat el cotxe durant uns quilòmetres”.

Segons l’empresari, l’actitud de l’agent de la Guàrdia Civil ha estat pel fet “que duia el CAT i que he parlat en català”. Això sí, Fenoll reconeix que en cap moment “m’ha faltat al respecte”. Amb tot, Fenoll assegura que si arriba la multa, no la pagarà.