"El temps de Catalunya ha arribat i Espanya ha de sortir del camí". Així de clar ha titulat l'assessor de l'eurodiputat Ramon Tremosa, Aleix Sarri, un article d'opinió al The Washington Post, en què emplaça a l'Estat a triar entre actuar com un estat "madur" i "liberal", o bé continuar mantenint-se com a un estat superior a la democràcia.

Fent un repàs dels esdeveniments relacionats amb el procés dels darrers anys -des de que va començar el procés passant per les diverses negatives de l'Estat al Govern i acabant per l'anunci de la data del referèndum-, Sarri vol deixar clar que en cas que guanyi el 'sí', el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, avançarà cap a l'estabilitat, també redefinint les relacions amb l'Unió Europea.

Mentre Espanya només ha respòs amb amenaces, entre elles suspendre l'autonomia de Catalunya, el govern de Mariano Rajoy s'ha negat fins a 18 vegades a permetre la celebració del referèndum. Precisament per això, l'assessor de Tremosa es qüestiona per què es considera diferent el Regne Unit que, a més, no va patir cap tipus de confrontació.

I no només això. Sarri també recorda que "Madrid ha abandonat qualsevol tipus d'intent per demanar als catalans que continuïn sent espanyols, mentre ha anat portant a judici diferents dirigents polítics per afavorir el procés i ha provat d'enfonsar-lo a través de l'Operació Catalunya.

Per tot plegat demana a la Unió Europea i al món que no ignorin tots aquests passos del govern espanyol.