L'alcalde de la Torre de Capdella (Pallars Jussà), Josep Maria Dalmau, ha assegurat que té previst votar al referèndum sobre la independència de Catalunya que ha convocat el Govern per al proper 1 d'octubre. En aquest sentit, Dalmau també ha afegit que si la Generalitat li ho demana, actuarà amb ''lògica'' i deixarà el local on sempre s'ha votat al municipi. Dalmau ha remarcat que ell creu en la democràcia i per això considera que s'ha de poder votar en una qüestió com la de l'1-O. Aquesta posició, però, contrasta amb la de la direcció del partit, que ja ha avisat que actuarà contra els alcaldes que votin al referèndum.

El que sí que ha dit que no farà és ''exigir'' als funcionaris que col·laborin amb al referèndum, ''per poder assegurar els seus llocs de treball si vénen males'', ha afegit. Dalmau s'afegeix a la llista d'alcaldes socialistes de la demarcació de Lleida, com el de Les (Val d'Aran) o el d'Arbeca (Garrigues), que han anunciat que col·laboraran amb el referèndum.

L'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, ha assegurat que el proper 1 d'octubre, la porta del local on habitualment voten els veïns del municipi estarà oberta perquè puguin votar, sí, no o abstenir-se en el referèndum sobre la independència de Catalunya. Dalmau, que és un històric del PSC del Pallars Jussà, ha afirmat que ell creu en la democràcia i considera que s'ha de poder votar, de la mateixa manera que ha assegurat que ell votarà en aquest referèndum. Sobre el fet de ''si les urnes seran legals o no'', Dalmau ha dit que ell en això ja no hi vol entrar.

L'alcalde de la Torre de Capdella també ha explicat que no tenen previst portar a debat del ple municipal aquesta qüestió i ha recordat que formen part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ''des del principi''. En aquest sentit ha reiterat que això és així, perquè ell és demòcrata i va posar la incorporació a l'AMI a votació del ple; tots els regidors hi van votar a favor menys ell, que es va abstenir.

Dalmau no és l'únic alcalde socialista que ha afirmat que anirà a votar el proper 1-O ja que ho va fer també l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, la setmana passada. A Lleida, els alcaldes de Les, Emili Medán, d'Unitat d'Aran, i el d'Arbeca, Josep Maria Simó, de la Candidatura de Progrés Municipal (marca blanca del PSC), han dit que cediran espais pel referèndum. D'altra banda, a Lleida ciutat, Àngel Ros va refusar amb els vots del seu partit i també del PPC i C's la implicació en el referèndum i els municipis aranesos de Bossòst, Bausen i Canejan, també d'UA, s'han mostrat contraris a cedir locals. 

El PSC-CP mana a la Torre de Capdella amb 4 regidors i al ple també hi ha representació de PDeCAT, que hi té dos edils, i de la CUP, que en té un. El municipi està format per un total de 19 pobles situats a la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castel-estaó, Beranui, la Plana de Mont-rós, Astell, Oveix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-rós, Molinos, la Torre de Capbdella, Aiguabella, Esupi i la Central de Capdella i Capdella.