Reacció en cascada d'alcaldes després que la Fiscalia hagi citat els més de 700 batlles que han assegurat que obriran locals electorals pel referèndum i hagi ordenat als Mossos que els detinguin si no hi van. Els sobiranistes han fet pinya davant d'aquesta amenaça i han plantat cara a la Fiscalia, a través de diverses declaracions crítiques. Tot i això, els batlles de l'AMC i l'AMI aniran a declarar perquè afirmen que no tenen "res a amagar".

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez (ERC), per exemple, ha proposat en declaracions a l'ACN que els 712 batlles investigats defineixin una "reacció conjunta" perquè, segons ell, els donarà "més força". Tot i que encara no ha rebut la citació, Rodríguez ha deixat clar que "si volen fer-nos por, que sàpiguen que no en tenim" i ha assegurat que ningú els farà moure "ni un mil·límetre de la nostra voluntat d'exercir la democràcia".

També en termes semblants s'ha mostrat l'alcalde de Molins de Rei, Joan Ramón Casals (PDeCAT), que ha assegurat que "l'1 d'octubre anem a facilitar que la gent pugui opinar perquè és un dret i pugui decidir". El batlle també ha assegurat, en declaracions a la Cuatro, que si és citat a declarar s'hi presentarà per "explicar sense por el que estem defensant".

Per la seva banda, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), ha assegurat que "el dret a l'autodeterminació té tota la legitimitat democràtica i no estem fent res il·legal". A més, en declaracions a l'ACN, ha considerat que els batlles han d'estar "al costat del moment històric" que viu Catalunya i, per això, veu important que "obviem i desoïm qualsevol intervenció que pugui haver-hi per part de l'Estat". En aquest sentit, Venturós ha assegurat que no anirà a declarar, de la mateixa manera que ho faran tots els alcaldes de la CUP

L'alcalde d'Arenys de Munt, Joan Rabasseda (ERC), també ha afirmat que els ajuntaments mantindran "tot el suport" al Govern i al Parlament i no es desviaran "ni un mil·límetre" del repte que suposa la construcció d'un nova república. Malgrat tot, Rabasseda reconeix en declaracions a l'ACN que no li fa "cap gràcia" que el citin a declarar als jutjats, sense aclarir encara si compareixerà o no. "No podem entendre que en un estat democràtic passin aquestes coses", ha etzibat.

Les xarxes socials bullen

Aquests, però, no són els únics alcaldes que s'han pronunciat sobre la citació de la Fiscalia. Molts d'ells han fet bullir les xarxes i des de primera hora de la tarda s'han manifestat contraris a la nova acció de la Fiscalia a través de Twitter

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), per exemple, ha assegurat que no té "consciència d'haver fet cap delicte".

El de Premià de Mar i president de l'AMC, Miquel Buch (PDeCAT), ha assegurat que "votar no és cap delicte" i s'ha mostrat convençut d'haver signar el Drecret en suport al referèndum.

També així s'ha mostrat el de la Seu d'Urgell, Albert Batalla (PDeCAT).

El de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire (ERC), ho ha qualificat de "vergonya".

L'alcalde de Tortorsa, Ferran Bel, ha recordat que el Fiscal General de l'Estat, José Manuel Maza, ha estat reprovat pel Congrés. "Quina barra!", ha remarcat.

"Han embogit", ha assegurat l'alcalde de Valls, Albert Batet (PDeCAT).

Per la seva banda l'alcalde d'Argentona, Eudald Calvo (CUP), ha manifestat la seva intenció de no anirà a declarar perquè té "molta feina i no puc estar per aquestes tonteries". A més, ha llençat un missatge a la Fiscalia: "Qui vulgui parlar amb mi, ja sap on trobar-me". 

L'alcalde de La Granja d'Escarp, Manel Solé (PDeCAT), ha assegurat farà possible que "els meus conciutadans puguin votar".

L'alcaldessa de Vilanova de l'Aguda, Montserrat Fornells (ERC), ha assegurat que defensarà "la llibertat d'expressió i el dret a vot".

L'alcalde de Bessalú i membre de la mesa del Parlament, Lluís Guinó (PDeCAT), ha demanat als demòcrates espanyols que diguin quelcom o seran "corresponsables del govern del govern del PP".

L'alcaldessa de Sant Quirze Safaja, Anna Guixà (PDeCAT), ha assegurat que vol un país que "se l'escolti i sigui demòcrata"

L'alcalde de Sant Vicenç de Torelló, Èric Sibina (ERC), ha manifestat que "no tenen vergonya".

"Davant l'amenaça dels hereus corruptes del franquisme, serenitat i determinació", ha declarat l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido (ERC).

L'alcalde de Vilablareix, David Mascort (ERC), ha assegurat que estarà "al costat, no al davant, dels nostres veïns i veïnes".

L'alcaldessa de Sant Quirze de Besora, Rosa Vestit (PDeCAT), ha criticat que la Fiscalia persegueixi alcaldes quan hi ha "alerta 4 antiterrorista".

L'alcalde de La Fuliola i Boldú, Eduard Piera, també s'ha pronunciat al respecte.

També la de Vilamaniscle, Mon Bonaterra.

Finalment, l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha titllat l'acció de la Fiscalia d'"anada d'olla descomunal".