En el primer dia de campanya, l’alcalde de la CUP d’Argentona, Eudald Calvo, estava citat a declarar per la Fiscalia. El motiu: no haver impedit la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. El batlle s’ha plantat a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, però ha plantat el ministeri públic. No només considera que va actuar “en consciència”, sinó que també creu que el fiscal no és competent. “No declaro davant d’un fiscal que està actuant en un país estranger”, ha assegurat. En aquest sentit, ha enviat un missatge al nou fiscal general de l’Estat: “La República Catalana ja no és propietat de l’Estat espanyol”.

Eudald Calvo estava citat a declarar aquest dimarts, investigat per desobediència, prevaricació i obstrucció a la justícia, uns presumptes delictes que no reconeix. També ha estat citat el cap de la policia local d'Argentona. Té a veure amb les ordres donades per requisar el material de campanya i retirar les urnes de l’1-O. Donar aquestes ordres, ha defensat, atemptaria contra el dret a la llibertat d'expressió i el dret a vot. “No puc donar aquestes ordres a cap funcionari del meu ajuntament”, ha assenyalat. “Vaig actuar en consciència”. Es plantejarà declarar "quan hi hagi un judici de veritat".

“La República Catalana ja s’ha definit, ja s’ha proclamat, és una realitat en construcció”, ha sostingut. És per això que entenen que “un fiscal espanyol no té competència en territori català”, no pot actuar.

“M’acusen d’obstrucció a la justícia. En tot cas, obstrucció a la injustícia”, ha assegurat, acompanyat de familiars i amics d’Argentona. I ha afegit: “I sí: obstruirem totes les injustícies que des de l’Estat espanyol ens vulguin imposar”. En aquest sentit, ha interpel·lat directament Pablo Iglesias: “Aquí no hi ha equidistància possible: davant del seu ‘a por ellos’, nosaltres posarem una barrera democràtica i farem valer el nostre ‘no passaran’”.

En la mateixa línia, Maria Sirvent, regidor a Terrassa i número dos de la CUP, ha avisat que des de la CUP desobeiran “un Estat que nega i retalla drets i llibertats, que no reconeix la violència policial i que dona ales al feixisme”. Ho faran "per responsabilitat política i per coherència"

Sirvent també ha explicat que l’Ajuntament de Barcelona ja els ha comunicat que els retornarà el material requisat durant l’enganxada de cartells. “No ens han donat cap argument per retirar-los, perquè és evident que no existeixen”, ha dit.

Tant Calvo com Sirvent han reclamat la llibertat immediata dels presos polítics. “Una sola persona a la presó és una injustícia contra la humanitat”, ha denunciat l’alcalde d’Argentona.