La pilota es troba a la teulada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont: si és capaç de resoldre els greuges que denuncia el govern municipal de Batea (Terra Alta), l'amenaça de marxar a l'Aragó quedarà enterrada.

En aquests termes s'ha manifestat l'alcalde de Batea, Joaquim Paladella, a la finalització del ple extraordinari convocat per debatre la "discriminació" que, assegura, pateix la població. Una sessió que ha congregat desenes de veïns i que ha viscut moments de crits, retrets i peticions de dimissió.

Desenes de veïns, alguns d'ells embolcallats amb l'estelades o amb insígnies independentistes, han omplert la sala de plens del consistori per assistir a un debat que, finalment, no ha satisfet les expectatives de la majoria. Paladella, que durant els últims dies havia anunciat públicament que no li tremolaria el pols si havia de plantejar al poble la marxa de Catalunya per integrar-se a l'Aragó, ha evitat pronunciar el nom de la comunitat autònoma veïna i ha desgranat un discurs focalitzat exclusivament en les "discriminacions" per part de la Generalitat: des del conflicte territorial amb Gandesa, la massificació eòlica o les trenta places promeses per a la residència d'avis del poble. 

Betea veïns ACN

A diferència del discurs dels últims dies, s'ha limitat a assegurar que, de no arribar a trobar solucions, es dirigirà a la subdelegació del govern espanyol –amb qui no disposa encara ara de data de trobada- per "parlar de tot". "Hi ha mil opcions", ha afegit. "Tenim el dret a aplicar l'estratègia que faci falta per arribar al nostre objectiu", ha apuntat, convençut que un alcalde ha d'"arriscar" per aconseguir allò que es proposa per defensar els interessos del municipi.
Per altra banda, ha negat reiteradament que el tema identitari hagi influït. "Això no va de banderes. No va d'Espanya ni de Catalunya ni ho ha anat mai. Això va de Batea i les persones", ha constatat. Diu, a més, que s'ha sentit utilitzat tant pels partidaris com pels contraris a la independència de Catalunya. 

La oposició contra Paladella

Les intervencions de Paladella han trobat una resposta majoritàriament crítica des del públic, que li ha recriminat en molts moments que no abordés l'amenaça de marxar de l'Aragó. Tant 100% Batea com CiU, que estan en minoria davant del govern municipal d'UPTA-PM, li han reclamat obertament la seva dimissió després d'ocupar l'alcaldia durant 26 anys. 

Reaccions veïnals

Els habitants de Batea no s'han quedat amb les mans plegades davant els esdeveniments que ha viscut la fins ara tranquil·la localitat de la Terra Alta.

Varis veïns han mostrat la seva disconformitat amb les decisions de l’alcalde Paladella, com membres d’ERC, que han afirmat que “l’opinió d’una persona mai no representarà la veu de tot un poble”.

Sara Valls, membre de les JERC de la Terra Alta, ha lamentat que el “poble s’hagi convertit en un mitjà de propaganda política en contra de l’1 d’octubre”, així com ha defensat que “les declaracions de l'alcalde no representen a pràcticament ningú al poble”.

Manel Sunyer, veí del poble, ha transmès que “la gent està molt enfadada. Paladella ha fet molt pel poble en aquests 26 anys com a alcalde, però el que ha fet ara ha caigut molt, molt malament".

Alberto Villaroya, vinicultor, també s’ha sumat a les veus discrepants amb el tarannà de l’alcalde, lamentant que "per un cabreig (Paladella) ens ha ficat a tots a l'all, per una pallassada. No té a veure res el que ha dit ell amb el sentiment del poble, i tot per 30 places d'una residència”.