El president del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, ha acusat el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, d'"irresponsabilitat" en plantejar una reforma constitucional i "donar ales" als rupturistes per "esgarrapar uns vots". Albiol ha realitzat aquestes declaracions durant la primera jornada de l'Escola Miguel Ángel Blanco que, sota el lema "Continues deixant empremta" i organitzada per Noves Generacions del PP, es desenvolupa fins diumenge a Bilbao i que reuneix destacats dirigents populars, i que comptarà amb la presència del president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Albiol ha destacat que es troba a Bilbao en "un moment excepcional per a Catalunya i la resta d'Espanya" perquè mentre a Euskadi s'homenatja Miguel Ángel Blanco, a Catalunya es viuen "moments d'indignitat política". "Mentre aquí un grup d'homes bons recorden Miguel Ángel Blanco, a Catalunya tenim la deshonra que als seus assassins se'ls rep sota pal·li", ha censurat.

Catalunya, en la decadència institucional

Albiol ha traslladat un missatge de "tranquil·litat i absoluta confiança que, mentre governi el PP, mentre Mariano Rajoy sigui el president d'Espanya, a Catalunya ningú no celebrarà un referèndum per separar-la de la resta d'Espanya". Ha admès que Catalunya passa per "moments convulsos de decadència institucional i política".

Segons ha afegit, encara que la dictadura va suprimir la Generalitat a Catalunya, tanmateix, un president en l'exili, Josep Tarradellas, "va mantenir la dignitat" de la institució. "Ara, lamentablement, tenim institució, però no tenim un president digne, només governa per als qui estan instal·lats en la radicalitat, que pretén fer invisibles a tots aquells que se senten catalans i espanyols, no existim per a ell", ha censurat. Per aquest motiu, ha defensat la presència del PP a Catalunya en els actuals "moments d'excepcionalitat". "La nostra presència té més importància que mai", ha manifestat.

Albiol ha lamentat que mentre en altres llocs el debat té un caràcter social, a Catalunya es realitza entre "aquells que volen trencar Catalunya de la resta d'Espanya davant els que volem que formi part del projecte d'Espanya".

El PP, l'alternativa

"El paper del PP de Catalunya no passa únicament i exclusivament per defensar homes i dones identificats amb el seu projecte, per donar veu a aquestes persones. El nostre projecte ens obliga, necessàriament, a convertir-nos en els ulls i la veu de milers i milers de catalans que sent de dretes, d'esquerra o de centre, volen seguir sentint-se catalans i espanyols", ha apuntat. El PP, ha afegit, ha de convertir-se "en aquesta referència per a aquests milions de catalans, la majoria, a convertir-nos en el referent polític en aquests moments d'excepcionalitat".

Repte rupturista

El líder del PP català ha admès que "uns són federalistes, altres autonomistes, altres republicans", però "l'obligació dels partits constitucionalistes consisteix a presentar un projecte alternatiu als independentistes que pretenen trencar Catalunya".

"Per això, quan escolto Pedro Sánchez que aposta per una reforma de la Constitució i diu que la durà a terme amb o sense el PP, està fent un exercici d'irresponsabilitat", ha dit. Per Albiol, "intentar aprofitar aquest moment per fer política de driblatge curt" i "intentar aconseguir vots en unes circumstàncies complicades" és fer "un flac favor" a qui se sent espanyol i català i "donar ales als quals aposten per la ruptura". Per això, ha demanat responsabilitat i lleialtat amb el conjunt de catalans però "amb la totalitat del país". "Ara no estem ni per a driblatges curts ni per a tàctiques electorals, ni per esgarrapar o no un vot, sinó per anar tots a una", ha criticat.