El líder del Partit Popular Català, Xavier García Albiol, ha criticat el Govern per “estar posant en risc les institucions catalanes”, i s’ha mostrat especialment dur amb Carles Puigdemont, de qui assegura que “ningú es vol fer fotos amb ell”, mentre que Jordi Pujol va arribar a anar a la Casa Blanca “acompanyant el govern d’Espanya”.

“Puigdemont està desitjant que s’apliqui l’article 155”, ha explicat Xavier García Albiol en una entrevista aquest dilluns a TV3. El diputat ha estat contundent amb el Govern i especialment amb el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, de què ha dit que “estan posant en risc l’autogovern i les institucions catalanes”. En aquest sentit, ha volgut insistir en què “el que es viure els dies 6 i 7 de setembre al Parlament” mostra que per a alguns la democràcia és una cosa “relativa”.

Albiol assegura que el govern espanyol està disposat a parlar de tot, menys de “trencar Catalunya respecte d’Espanya”: "hi ha propostes: l'únic de què no parlarem és d’un referèndum", assegura. Així, creu que quan Catalunya va de la mà de l’Estat, li va millor, i ho exemplificat dient que Jordi Pujol va arribar a anar a la Casa Blanca “acompanyant el govern espanyol”, mentre que ara “ningú es vol fer fotos amb Puigdemont”.

Sobre l’arribada massiva de policia d’altres llocs d’Espanya, Albiol assegura que “la Fiscalia vol que la coordinació entre les policies sigui perfecta", i no desitjaria que es produïssin accions com les del passat dimecres al Departament d’Economia, on es van fer malbé cotxes de la Guàrdia Civil. Aquell dia, creu, la coordinació policial va ser “millorable”. Tot i això, considera que els Mossos estan sent “lleials”, més enllà del que realment voldria el Govern.

“El PP no escalfa la gent”

Albiol també ha volgut analitzar els precedents que han dut Catalunya a aquesta situació, i si bé reconeix que el PP “ha comès errors”, el que no fa és “escalfar la gent perquè es rebel·li". Sobre el recurs que va posar el seu partit a l’Estatut, Albiol es pregunta que “com pot ser que PP i CiU arribessin a acords de govern l’any 2010?" si de debò allò va ser una “ofensa”. Albiol resol això dient que un “amic” que té al Govern va assegurar-li el 2013 que el procés servia per tapar la gestió: “mentre parlem d'independència, no parlem de retallades", afirma que li va confessar.

Pel que fa al bloqueig de l’Estat al referèndum, Albiol està convençut que el president espanyol, Mariano Rajoy, “no es quedarà sol perquè som molts a Catalunya i Espanya que hi som darrere”, i deixa clar que malgrat el que diguin les enquestes, “els votants del PP no estan a favor d’un referèndum”, ni que fos pactat amb l’Estat.