El president del PPC, Xavier García Albiol, ha demanat avui, al Saló Nàutic de Barcelona, al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no busqui satisfer ERC i la CUP amb la seva resposta al requeriment del govern espanyol. Albiol s'ha mostrat "poc confiat" amb la resposta, ja que "si es fixa amb els companys amb els qui l'està preparant" no pot augurar un bon resultat. És per això mateix que li ha demanat si prefereix seguir endavant amb el procés amb ERC i la CUP o aposta per "l'estabilitat".

Albiol ha considerat que la resposta al requeriment del govern espanyol perquè Puigdemont concreti si va declarar o no la independència és una "última oportunitat" tant per al president com per al conjunt de la societat catalana. Ha valorat, però, que Puigdemont té un "dilema important" i ha demanat al president català que prengui una decisió per sobre dels interessos personals i polítics.

Aplicació del 155

D'altra banda, no s'ha mostrat partidari que la possible aplicació de l'article 155 de la Constitució serveixi només per convocar eleccions anticipades com demana Ciutadans. El president del PPC creu que s'haurien de prendre mesures més enllà i fer, per exemple, una reforma dels Mossos o de les competències del Departament d'Ensenyament. També ha plantejat que alguns serveis de la Generalitat estiguin tutelats o coordinats pel govern espanyol.

Sobre la proposta de fer un pacte amb els partits constitucionalistes en les pròximes eleccions, el president del PPC ha afirmat que qualsevol pacte que vagi en la direcció de garantir una majoria no independentista al Parlament de Catalunya li sembla molt interessant, però ha afegit que pel seu partit no és moment de convocar unes noves eleccions, ja que s'haurien de celebrar en un "clima d'igualtat per a tothom".

Reforma de la llei electoral

Albiol també ha considerat que ha arribat el moment de fer una reforma de la llei electoral, ja que s'hauria d'evitar que el govern espanyol no depengués de partits nacionalistes o independentistes i que quan no hi hagi majories absolutes el Govern no hagi de ser "presoner" dels nacionalistes.

Ha dit que la seva proposta no és impedir a ningú que es presenti a unes eleccions al Congrés per tal que no passi que "determinades minories condicionin el govern d'Espanya". Ha dit que per fer aquesta reforma es podien mirar els sistemes d'altres països europeus per tal de buscar una fórmula "més justa i més representativa" i per tal que tots els vots valguin el mateix. "I no beneficiar aquests partits que només miren els seus interessos per sobre del general", ha manifestat.

Albiol ha considerat necessària aquesta reforma perquè considera demostrat que la "bona fe i la lleialtat" dels governs espanyols s'ha vist "traïda" per exemple per partits com ERC, "que ha estat treballant durant anys en favor de crear el caldo de cultiu que li permetés portar a terme el cop d'estat que ha intentat".