El líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, ha acusat aquest dilluns el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, de ser uns "piròmans" que amenacen amb posar data i pregunta per a la celebració d'un referèndum que, en la seva opinió, no se celebrarà. En una entrevista a TVE ha assegurat que és possible que posin data i pregunta, però considera que serà "una escenificació que, a efectes pràctics, no servirà per res, i que té molt d'amenaça".

Segons Albiol, l'Estat de Dret té mecanismes per impedir que "comportaments deslleials i destrossadors" tinguin efecte, destacant que els aplicaran sobre la marxa, sense voler desvetllar-los, i que seran proporcionals als fets que es duguin a terme.

"L'Estat de Dret triomfarà", ha proclamat el dirigent popular, que considera que no s'arribarà a la situació que els Mossos d'Esquadra impedeixin que es posin les urnes perquè, al seu judici, no s'arribaran a posar en edificis oficials: "això no evita que, tal dia i hora, a la seu d'ERC, l'ANC o el PDeCAT es posin urnes", ha afirmat. 

Uns veïns "piròmans"

Albiol ha comparat l'actitud de Puigdemont amb la d'un veí que viu en una comunitat que no li agrada i amenaça "la resta de veïns amb què, tal dia i a tal hora, incendiarà el bloc".

"La resta de veïns es queden aturats i diuen: atenció que tenim un piròman davant, anem a veure què fa. Les amenaces són gratuïtes, però atenció si el veiem entrar per la porta de la comunitat amb un dipòsit de gasolina", ha exemplificat.

Per això, ha assegurat que el Govern central estarà atent al que ocorri, però ha remarcat que "ningú celebrarà un referèndum mentre governi el PP per separar Catalunya de la resta d'Espanya".

Ciutadans: "Obligar els funcionaris seria el punt de no retorn"

Inés Arrimadas ha avisat aquest dilluns que "obligar els funcionaris a participar d'il·legalitats, seria el punt de no retorn". Ella mateixa ha posat el límit, "que és el d'involucrar funcionaris", una línia que "no es pot traspassar". Per a la líder de Ciutadans, que va ser reelegida aquest cap de setmana amb el 96% dels vots, Puigdemont "no té interès" real en la celebració del referèndum perquè es veuria "que no té garanties" legals.