El candidat del PP a les eleccions catalanes del 21 de desembre, Xavier García Albiol, ha proposat aquest dimarts a Miquel Iceta i Inés Arrimadas firmar un "compromís democràtic" pel qual cap d'ells no podrà governar amb sobiranistes després dels comicis: ni amb el PdeCAT, ni amb ERC, ni amb la CUP, ni amb els comuns. Considera que Ciutadans i el PSC han de deixar clar ja a aquestes altures, abans de començar la campanya, que no tindran la "temptació" de pactar amb partits que no siguin "constitucionalistes".

Albiol ha assenyalat que el PSC "en els últims dies ha jugat a donar la impressió que vol arribar a acords amb ERC i Podem" després de les eleccions, i també ha acusat iutadans d'haver volgut firmar un acord amb el PSOE i Podemos per evitar que Rajoy fos president el desembre de 2015.

El dirigent popular ha considerat que el PdeCAT, ERC, la CUP i els comuns han abonat "la fractura social" que considera que es viu a Catalunya, i ha conclòs que les eleccions els haurien de deixar a l'oposició mentre es forma un Govern amb els partits contraris a la independència.

Dos punts més

Albiol també ha explicat que aquest compromís que proposa a Ciutadans i PSC inclou dos punts més: que no avalaran un referèndum "ni legal ni il·legal" després dels comicis, i que les tres llistes formaran Govern si sumen prou escons després del 21-D. El popular ha rebutjat qualsevol tipus de referèndum, ni pactat ni unilateral, perquè ha considerat que és un projecte que no representa la majoria de catalans i perquè el Govern "ha gastat per milions d'euros" en aquest projecte polític.

També ha insistit a formar un govern a tres bandes amb Iceta i Arrimadas, ja sigui amb els tres partits formant part de l'executiu català o amb algun d'ells donant suport al Parlament, sense formar part del Govern: "És el desig de la majoria de ciutadans que no són independentistes".

Albiol enviarà aquest mateix dimarts una carta a Iceta i Arrimadas amb la seva proposta perquè la subscriguin, i ha dit que també li valdria que els tres partits incloguessin aquests tres punts en el programa electoral amb què es presentaran a les eleccions del 21 de desembre. A la carta assenyala que, malgrat "les diferències programàtiques" entre les tres formacions, aquests tres punts són perfectament assumibles per a totes, tant pels que s'ubiquen en posicions d'esquerres, com de centre i dreta.