El president del PP català, Xavier García Albiol, ha considerat aquest dilluns que la CUP "ha perdut l'exclusivitat de la radicalitat" a Catalunya després del canvi en la constitució del Govern portat a terme aquest divendres pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. 

"El que era el partit més radical i antisistema l'han avançat per l'esquerra d'una manera espectacular", ha afirmat el líder dels populars en referència al relleu dels consellers Neus Munté (Presidència), Jordi Jané (Interior) i Meritxell Ruiz (Ensenyament) per Jordi Turull, Joaquim Forn i Clara Ponsatí, respectivament.

Albiol ha criticat que la substitució dels titulars dels departaments no respon a les aptituds d'aquests, sinó que s'ha premiat al "més radical dins l'ANC". Davant aquesta situació, el grup popular al Parlament ha sol·licitat la compareixença dels nous consellers a una comissió parlamentària per tal que expliquin les seves "prioritats i objectius a curt i mitjà termini" i ha lamentat que la iniciativa no hagi sorgit d'ells mateixos. 

El líder popular també ha anunciat que el seu grup presentarà una esmena de modificació del Reglament del Parlament per impedir que es puguin aprovar iniciatives per lectura única, exceptuant les "qüestions d'escassa rellevància política i social o simples en la seva redacció". Aquesta esmena busca bloquejar la reforma que Junts pel Sí i la CUP pretenen aprovar pròximament.

La "maldestra" proposta de Sánchez

En referència a la reforma de la Constitució, Albiol s'hi ha mostrat favorable per actualitzar el seu contingut tot i que ha qualificat de "maldestra i extemporània" la proposta formulada pel secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

"Pedro Sánchez ve a Barcelona a presentar una reforma constitucional per satisfer als partits independentistes, i aquests el responen amb ignorància i menyspreu", ha assegurat el lider popular en referència a la voluntat de Sánchez de contemplar en la Constitució el caràcter plurinacional de l'Estat.

Així mateix, Albiol ha recordat que per tal de modificar la Carta Magna cal una majoria de dos terços a les Corts Generals i, per aquest motiu, ha demanat al PSOE que busqui un acord amb el PP i Cs. Assegurar que es pot reformar la Constitució sense el suport dels populars és, segons consideren, "enganyar els votants socialistes i el conjunt dels ciutadans".

Albiol també ha criticat que el líder dels socialistes titllés Espanya com un país unitari en el discurs que va fer dissabte a Barcelona per donar suport al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en la seva proclamació com a candidat a presidir la Generalitat. Segons ha matisat Albiol, Espanya "és el país d'Europa més descentralitzat" i, afirmar el contrari és "donar munició als independentistes".