El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, analitza el fenomen del gihadisme després dels atemptats a Brussel·les.

Vostè sempre ha establert una relació entre immigració irregular i les possibilitats que el gihadisme arreli a la nostra societat...
Amb la immigració irregular sempre he estat molt clar, però jo mai he fet aquesta relació directa amb el gihadisme. El problema del gihadisme és molt més profund. La immigració irregular genera conflictes de seguretat, convivència i incivisme, però no crec que la principal derivada de la immigració irregular sigui el terrorisme internacional. Sí que crec que, davant els episodis dels últims mesos, ens haurem de plantejar molt seriosament què és el que està passant a la nostra societat.

A través de la religió, hi ha uns senyors que es dediquen a matar persones

I què està passant?
Continuo defensant que ens hauríem de preguntar si a Occident i Europa el tracte a l’hora d’admetre determinats posicionaments ha de ser el mateix amb totes les comunitats religioses. Obviant si alguna no respecta els nostres valors. Això no vol dir que hi ha religions que insten a matar. Però és cert que a través de la religió hi ha uns senyors que es dediquen a matar persones. Això requereix una reflexió serena que no es pot produir després d’un atemptat, però ha de ser valenta i sincera. Des del meu humil lloc de responsabilitat, crec que s’han d’encarar. Si no és així, Occident com a tal pot acabar tenint un greu problema de seguretat.

 L’Estat ha de controlar els missatges que es donen en aquests espais de reflexió

Això implica que l’administració pública no ha de facilitar el culte religiós islàmic o la construcció de mesquites com sí que ho fa amb altres confessions?
No, jo defenso la llibertat religiosa sigui quina sigui. Però hi ha espais on, sota el paraigua de la religió, es generen missatges d’odi i en favor del terrorisme. Sí que crec que l’Estat ha de controlar els missatges que es donen en aquests espais de reflexió. Insisteixo, però, que cap religió fomenta l’odi. En canvi, hi ha uns senyors que basant-se en preceptes religiosos es dediquen a matar a uns altres. Si aquests missatges es llancen des de determinats espais religiosos, tenim l’obligació de controlar-los.