El senador del Partit Popular de Catalunya, Xavier García-Albiol, assistiria a un acte sobre el referèndum del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, si finalment aquest rep l'autorització de la institució per celebrar-ho al Senat. Així ho han explicat fonts parlamentàries a El Nacional, les quals han avisat que la condició d'Albiol seria que el convidessin a l'acte. Aquest mateix dimarts, el president de la cambra altra, Pío García- Escudero, ha afirmat que la Mesa haurà d'estudiar la petició, com tots els tràmits sobre les compareixences que hi tenen lloc.

La qüestió és que Albiol no vol que el format sigui una conferència, com ell mateix ha indicat més tard, sinó una compareixença a la Comissió General de Comunitats Autònomes, o davant del Ple, "no en una sala, com un visitant" ha assegurat. Segons el reglament, la Comissió és un òrgan que integra en un mateix espai senadors (el doble que la resta de les comissions) i representants del Govern de l'Estat i de les comunitats autònomes, que poden intervenir en les seves sessions i sol·licitar la seva convocatòria, com és la proposta del representant del PP català.

Per la seva banda, García Albiol ha explicat que el seu criteri no anticipa quin serà el vot del PP, però ha deixat clar el seu rebuig al fet que Puigdemont ofereixi una conferència que podria donar "en un hotel" i quan al Senat té una llera institucional, aquesta Comissió General, per obrir un debat. "Ens sembla bé que Puigdemont vingui a les institucions d'Espanya, que vulgui participar-hi, però el president de la Generalitat es mereix els honors i distincions que li corresponen com a màxima autoritat i al Senat no pot assistir a fer una conferència", ha reblat.

També ha tingut un to més àcid de crítica quan ha exposat: "Si pretén organitzar un numeret, tancar-se en una sala amb els seus per organitzar un xou, això és una ocurrència i les ocurrències no m'agraden", ha dit Albiol, qui ha assegurat que avui parlava en nom del PP, però sobretot com català.

Tanmateix, el portaveu del grup popular, José Manuel Barreiro, no ha volgut dir el seu posicionament, a l'espera del que ho decideixi la Mesa del Senat la setmana que ve.