El president del PP català, Xavier García Albiol, ha considerat aquest dijous la possibilitat que el Govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució a Catalunya, que obre la porta a la suspensió de l'autonomia: "És un recurs totalment democràtic que no hem de descartar".

Ho ha dit en una entrevista a Crónica Global, després que el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, descartés precisament l'aplicació d'aquest article per raons "temporals i jurídiques". Tanmateix, preguntat pel posicionament d'Hernando, Albiol ha dit que aquest mecanisme no s'ha de descartar, si bé ha afegit que, "existeixen mesures alternatives possiblement més eficaces com pot ser la inhabilitació o la responsabilitat patrimonial".

És precisament per aquesta raó que, segons considera Albiol, els responsables de la Generalitat "tenen por de firmar qualsevol tipus de proposta", perquè, afegeix, saben que tindrà unes conseqüències immediates per part del Govern central. "El primer que està amagat és qui aspira a ser president de la Generalitat, Oriol Junqueras", i ha considerat que tant ell com el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, utilitzen el procés independentista com a mètode de supervivència política.

A parer seu, la majoria de catalans no vol la independència i per això està convençut que "quan la Generalitat deixi d'apel·lar a les baixes passions, aquest independentisme circumstancial tornarà a la normalitat, com ha passat al País Basc."

Sobre la defensa de la plurinacionalitat que fan els socialistes, Albiol l'ha atribuït a una "certa desorientació ideològica" del PSOE. "Espanya no és una nació de nacions, és un país plural però amb un projecte comú. Que el principal partit de l'oposició qüestioni aquest model és altament perillós", ha afegit.

Incoherències sobre el 155

Rafael Hernando s'ha referit aquest dijous de nou a la suspensió de l'autonomia a Catalunya i ha insistit que "en aquest moment no és sobre de la taula" l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Tanmateix, el dirigent popular ha recordat que la suspensió de l'autonomia prevista en aquest article és una mesura incorporada en l'ordenació espanyola i que el Govern de l'Estat actuarà "de forma proporcional".

Respecte de la celebració del referèndum, Hernando ha garantit que "tothom és conscient" que no se celebrarà i que Espanya és "un país que no es pot destruir així com així".