El PP creu que l’acte celebrat aquest dimarts al Parlament, per a presentar la llei del referèndum, és “l’anunci d’un cop d’Estat”. En aquests termes s’ha expressat el president del PP Català, Xavier García Albiol. “És l’anunci d’un cop d’Estat. Pretenen donar-li formes democràtiques, però és un atemptat a la democràcia i la llibertat”, ha assegurat. I ha establert un paral·lelisme amb Veneçuela: “Estem davant d’un acte de totalitarisme més propi de l’estil de Nicolás Maduro”.

El president del PP ha denunciat que el referèndum “no té un mínim de participació per tenir validesa” i que “el simulacre de llei que han anunciat pretén expulsar l’Estatut i la Constitució de l’ordenament jurídic”. Segons Albiol, aquesta és “l’evidència que estem davant persones que han perdut el nord i el més mínim element de responsabilitat que es pot demanar a un polític”.

El dirigent del PP ha afirmat que l’acte d’aquest dimarts “és el millor dels exemples del deliri que vol fer volar pels aires la democràcia, la llibertat i la convivència”. I ha afegit: “Estan buscant un xoc institucional que volen traslladar al carrer amb un xoc social. No busquen que el poble de Catalunya pugui votar, sinó provocar que les institucions democràtiques suspenguin l’autonomia”.

Actuació de la Fiscalia

“Aquests provocadors han de tenir clar que la resposta de les institucions democràtiques serà proporcional i gradual”, ha advertit Xavier Garcia Albiol, que ha afegit que a Catalunya no entrarà en vigor una “doble legalitat”. Segons el dirigent popular, “avui s’ha traspassat una línia”. Preguntat sobre si demanaran l’actuació del Ministeri Públic, Albiol ha defensat que “veuríem d’una manera molt positiva que les institucions democràtiques, inclosa la Fiscalia, actuessin davant d’aquests irresponsables”. També s’ha mostrat disposat a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola si és necessari.