El Partit Popular i el Govern espanyol “actuaran en conseqüència” si la majoria independentista intenta aixecar la suspensió de la declaració d’independència. Així ho ha assegurat el president del Partit Popular Català, Xavier García Albiol, en una roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus d’aquest dilluns. “Si en algun moment durant la celebració del ple o prèviament tenen la temptació de dur a terme cap tipus d’aprovació de resolució, no se'ls hi permetrà”, ha avisat. “Actuarem en conseqüència”.

En aquest sentit, sobre el ple previst per aquest dijous de resposta al 155, Xavier Garcia Albiol ha sostingut que actuaran com han fet durant tota la legislatura. Ha avançat que, si es planteja cap tipus de votació, no hi participaran, perquè estarà “absolutament al marge de la llei”. En tot cas, després ha matisat que les decisions corresponen al Govern espanyol i el Tribunal Constitucional.

El dirigent popular ha defensat que l’aplicació de l’article 155 servirà “per a recuperar l’autogovern i la normalitat institucional i política”, no per a suspendre ni intervenir l’autonomia catalana. Ha titllat d’”escenificacions” les crítiques del Govern i de la majoria parlamentària independentista, que es fan els “ofesos i maltractats”. Ha sostingut que els responsables del “tancament” del Parlament no són ni el PP ni Rajoy, sinó el Govern, Junts pel Sí i la CUP.

Sobre si hi ha res que pugui aturar l’aplicació de l’article 155, com ara una convocatòria anticipada d’eleccions per part del president Puigdemont, Albiol ha recordat que “ja s’ha posat en marxa” i que “no es pot frenar”. Ha insistit en la idea d’il·legalitzar aquells programes electorals independentistes que volguessin presentar-se a unes eleccions amb la intenció de proclamar la independència. Si en aquestes eventuals eleccions l’independentisme tornés a aconseguir majoria absoluta, “és que hi hauria un problema de fons com a societat”, ha dit.